Zaštitne mere protiv vrućine

Ministarstvo rada i socijalne politike će zbog velikih vrućina tražiti striktnu primenu Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.07.2007.

10:36

Default images

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da to znači da su poslodavci dužni da pod ovakvim uslovima primene sve preventivne organzacione, tehničke i medicinske i druge mere zašttite na radu koje podrazumevaju i preraspodelu radnog vremena.

On je kazao da su visokim temperaturama veoma pogodjeni poljoprivredni i gradjevinski radnici i da će se zbog toga privremeno obustavljati rad na gradilištima. Kako je naveo, radnik na gradilištu ne bi smeo da radi na 40 stepeni Celzijusovih.

Ljajić je rekao da će biti pojačan inspekcijski nadzor i da će on sutra sa inspektorima ići u kontrolu nekih gradilišta.

Ministar rada i socijalne politike je napomenuo da su kazne za poslodavce koji ne primenjuju odredbe o preventivnim merama od 800 do milion dinara.

Nema zakona, ima rešenja

U sličnim situacijama, kada temperature dostižu 40 stepeni Celzijusa, u mnogim zemljama se uvodi vanredno stanje, ali u Srbiji to nije moguće jer nema zakonske osnove za to. Sindikati su zatražili skraćenje radnog vremena.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Nevena Karanović kaže za B92 da zakonsko rešenje ipak postoji. "To je zakon iz 1972. o sprečavanju štetnih posledica elementarnih nepogoda", kaže ona.

"Po tom zakonu, elementarnim nepogodama smatraju se poplave, zemljotresi i druge, ali se ne pominju doslovce klimatske promene jer tada nije bilo moguće predvideti da se temperature povećavaju i da idu i preko 40 stepeni", kaže ona.

"Taj zakon ne predviđa telo koje bi proglasilo elementarnu nepogodu, za zakon je sada kasno jer bi trebalo reagovati odmah. Vlada Srbije bi možda mogla da proglasi elementarnu nepogodu na predlog Ministarstva zdravlja, odnosno po savetu Instituta za zaštitu zdravlja ili Instituta za medicinu rada", kaže ona.

"Uvođenje vanrednog stanja u ovakvim situacijama nije preporučljivo, temperature bi u tom slučaju u dužem periodu morale biti iznad 38 stepeni", navodi ona.

"Za sada se radi samo o pojedinačnim periodima kada je temperatura visoka, pa mi u ovoj situaciji možemo samo da preporučimo građanima da ne izlaze tokom dana ako nema velike potrebe, da se ne kreću po direktnom suncu, da se rashlađuju i da piju dovoljno tečnosti", kaže ona.

"Države kao što su Australija, Irak ili Grčka, koje kontinuirano imaju visoke temperature, imaju zakonska rešenja, na osnovu višegodišnjeg iskustva, pa tako tokom letnjih meseci radnje rade dvokratno", kaže ona.

U Vojvodini preporuka za rad

Vojvođanski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova preporučio je poslodavcima u Vojvodini da preduzmu mere zaštite zdravlja zaposlenih u uslovima ekstremno visokih temperatura.

U preporuci se navodi da hronične bolesnike i zaposlene koji imaju lekarsko uverenje o štetnosti izlaganja visokim temperaturama treba osloboditi rada u periodu od 11 do 16 časova, uz mogućnost nadoknade rada u drugom terminu.

Preporučeno je i da se u građevinskim poslovima, livnicama i radnim mestima pod posebno teškim uslovima rada, uvede preraspodela radnog vremena koja će omogućiti prekid rada ili kraći boravak radnika na ekstremno visokim temperaturama.

Takođe se poslodavcima preporučuje i da, u skladu sa propisima, na godišnji odmor upute zaposlene koji nisu neophodni za proces rada.

U saopštenju tog sekretarijata navodi se da u Srbiji nije predviđena zaštita zaposlenih pri ekstremno visokim temperaturama niti je taj pojam zakonski definisan, ali da se "ne može ignorisati opasnost od nastupanja štetnih posledica po zdravlje zaposlenih".

Podsedseća se i na preporuku Međunarodne organizacije rada koja se odnosi na rad u ekstremnim temperaturama, i koju poštuju zemlje potpisnice Međunarodne konvencije o zaštiti na radu.

Tim dokumentom poslodavcima se preporučuje da se radovi, koje je moguće tako organizovati, uglavnom obavljaju noću, kao i da se radno vreme preraspodeli tako da se poslovi obavljaju pre i posle ekstremno visokih temperatura.

U Kragujevcu možda vanredno stanje

Glavni kragujevački stručnjak za oblast zaštite od elementarnih nepogoda Milivoje Borić izjavio je da postoji mogućnost proglašenja elementarne nepogode i vanrednog stanja u tom gradu, ukoliko se i narednih dana zadrže ovako visoke temperature.

Zbog visokih temperatura zaposleni u Zastavinim fabrikama radiće narednih dana od 7 do 13 časova, osim zaposlenih u onim službama koje zbog prirode posla moraju da rade redovno radno vreme.

Ističući da i pored visokih temperatura sva javna komunalna preduzeća redovno obavljaju svoj posao, Borić je rekao da se unutrašnjom reorganizacijom posla angažovanje ljudi prilagodilo vanrednim uslovima.

Borić je naglasio da zbog visokih temperatura ima i do 20 požara dnevno i upozorio da su zaposleni u vatrogasnoj službi na ivici svojih mogućnosti zbog čestih intervencija. Danas je i u Beogradu bio veliki broj požara.

I u službama hitne pomoći po većim gradovima u Srbiji takođe je zabeležen povećan broj poziva.

U Kragujevcu je vanredna situacija jer se zbog visokih temperatura dnevno za pomoć obrati više od pedeset ljudi, a udvostručen je i broj ambulantnih pregleda, rekao je za Betu dežurni lekar u Hitnoj pomoći Vladimir Tvrdišić.

U Službi hitne medicinske pomoći u Somboru broj intervencija povećan je za 20 odsto, a najveći broj slučajeva bio je zbog dehidracije, izjavila je dežurna lekarka u toj službi Tonka Periškić.

Slične temperature kao i u Srbiji zabeležene su u svim većim gradovima regiona.

Na banjalučkom Trgu Krajina juče oko 15 sati izmerena je temperatura od 62 stepena Celzijusa iznad asfalta, javila je Alternativna televizija. Ekipa te televizije je na plato gradskog trga stavila jaje, a žumance se ispeklo za 10 minuta.

U Podgorici je danas u 15 sati temperatura vazduha dostigla maksimalna 43 stepena, što je rekordna temperatura izmerena do sada u Crnoj Gori. Meteorolozi najavljuju da će se ekstremno toplo vreme, sa tropskim noćima, zadržati do kraja nedelje.

Beograd pripremio plan

Zbog visokih temperatura, u Beogradu su danas od 12 do 18 sati na nekoliko punktova u gradu bile cisterne s vodom, na osnovu mera i aktivnosti za zaštitu građana i imovine u periodu izuzetno visokih temperatura.

Plan je donet na sastanku gradskih sekretarijata, komunalnih preduzeća, Hitne pomoći i Vatrogasne brigade. Zbog vrućina, zabranjena je prodaja jaja na pijacama.

Vodovod za sada nema većih problema u isporuci vode, ali je to preduzeće apelovalo na Beograđane da vodu za piće racionalno koriste i ne zalivaju bašte i betonske staze.

Visoke temperature najteže podnose bolesnici. U Kliničkom centru Srbije u Beogradu u nekim sobama i dalje nema klima-uređaja, a pacijenti kažu da vrućine teško podnose i da ne mogu da spavaju.

Takođe, u beogradskim vrtićima počelo je sprovođenje posebnih mera zbog vrućine, dogovorenih na sastanku gradskih vlasti i direktora predškolskih ustanova.

Članica gradskog veća Vesna Raca-Radisavljević izjavila je agenciji Beta da su to mere zbog povećanog rizika od infekcija, dehidracije i toplotnog udara.

Nadzor nad merama higijene pri pripremi hrane biće oštriji, a namirnice mlečnog porekla isključene iz upotrebe.

Roditeljima se savetuje da decu dovode u vrtiće u najranijim jutarnjim satima, a izvođenje dece u šetnju predviđeno je takođe samo u ranim jutarnjim satima.

Gradske vlasti planiraju da se klima-uređaji uvedu u sve vrtiće, navela je Radisavljevićeva. Ona je naglasila da je posebno važno da se postojeći klima-uređaji u vrtićima redovno čiste i da se deca aklimatizuju pri izlasku iz rashlađenih prostorija.

Ona je navela da je u vrtićima, zbog letnjih odmora, broj dece oko 40 odsto manji od broja upisane dece.

Kompanija "Knjaz Miloš" saopštila je da je danas u Beogradu taksistima, vozačima GSP-a, policiji, ekipama Crvenog krsta, podelila svoju gaziranu mineralnu vodu, "za koju važi da je najjače osveženje ovog leta", na tropskim vrućinama od oko 40 stepeni.
 Istovremeno, Beogradski vodovod je na više punktova u gradu organizovao cisterne sa vodom da bi se se građani rashlađivali.

Od jutros 101 intervencija Hitne pomoći

Hitna pomoć je od  jutros imala 101 intervenciju, od toga 46 na javnom mestu, izjavila je danas Tanjugu dr Nada Macura, iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ekipe Hitne pomoći intervenisale su i u dve saobraćajne nesreće, u kojima su dve osobe povređene.

Prema rečima dr Macure, zbog visokih temperatura povećan je broj građana koji su se obratili za pomoć na javnom mestu. Bilo je dosta kolapsa na ulicama, kratkotrajnog gubitka svesti, ali javljali su se i psihijatrijski bolesnici, izjavila je ona.

"Hitna pomoć imala je dosta poziva od bolesnika sa srčanim problemima i hipertenzijom koji traže savete, što ometa rad ove službe", rekla je dr Macura i istakla da broj 94 mora ostati otvoren za hitne pozive.

U Hitnoj pomoći očekuju još veći broj poziva građana od 19 do 22 časa.

Kako to rade Rumuni

Vrućina je već odnela pet života u Rumuniji, čija je vlada preduzela niz mera kako bi se ublažile posledice ekstremno visokih temperatura.

Danas je u većem delu Rumunije "zvanično" 39 do 40 stepeni Celzijusa. Međutim, pored objavljivanja "zvanične" temperature, koja se po pravilima meri na travnatom terenu, u hladu i u specijalnoj kutiji, Rumuni su obavešteni i da je u centru Bukurešta, na suncu, temperatura 56 stepeni, dok je na asfaltu čak 70!

Na specijalnim punktovima u celoj zemlji deli se mineralna voda, pruža se hitna pomoć, socijalne službe nose vodu i hranu osobama koje ne mogu da izlaze iz kuće, povećane su smene hitne pomoći, koja dobija dva puta više poziva nego u normalnoj situaciji.

Poslodavci su, prema zakonu, obavezni da osiguraju dva do četiri litra mineralne vode po zaposlenom, da im smanje radno vreme i osiguraju adekvatne uslove rada.

Zabranjen je saobraćaj tokom dana za kamione teže od 7,5 tona, kako ne bi oštetili razmekšani asfalt na ulicama.

Vozovi moraju da smanje brzinu zbog opasnosti od deformacije pruge od širenja šina, čija temperatura dostiže 60 stepeni. Uz to, lekari pregledaju mašinovođe pre polaska na put.

Zbog velike vrućine, ljudi se sklanjaju i u crkve, te je u nekim županijama doneta odluka da sve crkve budu otvorene od jutra do večeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: