Mančmelou klasik na ispitivanju

Mančmelou klasik poslat je na superanalizu u Novi Sad zbog nekih informacija o zagađenju salmonelom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2007.

15:07

Default images

Sanitarna inspekcija je u međuvremenu naredila da se sa domaćeg tržišta povuče proizvod "Mančmelou klasik" Fabrike biskvita Jafa u Crvenki zbog sumnje u ispravnost proizvoda. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će proizvod biti poslat na superanalizu u novosadski Institut za javno zdravlje, a da vanredne inspekcije nisu pokazale neispravnost.

Slovenačka kompanija "Merkator" je 13. jula obavestila srpsku fabriku "Jafa" da je u Sloveniji utvrđeno da je u "Mančmelou klasiku" pronađena salmonela.

U saopštenu Ministarstva se navodi da i ekterne i interne laboratorije svakodnevno prate proizvodnju, a rezultati tih analiza su bili uredni. Uredni su bili i nalazi sanitarnog pregleda svih radnika u pogonu, navodi Ministarstvo zdravlja.

Centri Merkator u Beogradu i Čačku, kao i svi prodajni objekti M-Rodića, tokom vikenda su preventivno iz prodaje povukli konditorski proizvod "mančmelou" od 105 grama sa rokom trajanja do 2. januara 2008.

Do zvaničnih rezultata analiza, prozvod sa spornim rokom trajanja neće se naći na policama Mercator-S i M-Rodića u Srbiji.

Jafa: Nisu ustanovljene nepravilnosti

Prethodno je međutim direktorka proizvodnje u fabrici u Crvenki, Jelena Jurić, kazala da kontrola fabrike "Jafa" nije ustanovila nijednu nepravilnost koja bi mogla biti u vezi sa pojavom salmonele u tom slatkišu.

Ona je rekla da su inspektori sanitarne i veterinarske inspekcije Srbije u subotu i danas posetili "Jafu" i kontrolisali sve u keksari, od sirovina preko poluproizvoda do proizvoda, proizvodne pogone, skladišta, garderobe, uzimali su sanitarne briseve zaposlenih i u prostorijama.

Jurićeva je rekla da je u isporuci "mančmeloua" za Sloveniju, granični inspektor uzorkovao proizvod "Jafe" iz Crvenke u petak 13. jula i tada je utvrđeno da je "mančmelou" mikrobiološki neispravan.

"U pitanju je 'mančmelou' sa jedne palete proizveden 2. jula, ukupno 240 kilograma, koji mi plasiramo u Sloveniju, i očekujemo da ćemo danas, preko našeg izvoznika Merkatora, dobiti i zvaničnu potvrdu o neispravnosti proizvoda", rekla je Jurićeva.

Jurićeva je kazala da je van prometa stavljena kompletna isporuka "mančmeloua" i da će odmah nakon dobijanja rezultata uslediti superanaliza, te da se konačni rezultati očekuju za naredna četiri do pet dana.

Jurićeva je kazala da Hrvatskoj nije isporučen sporni proizvod, niti je inspekcija Ministarstva zdravlja u analizama konstatovala neispravnost proizvoda, već da je "mačmelou" u Hrvatskoj povučen iz prodaje na osnovu sumnji u ispravnost, nakon što je u Sloveniji utvrđeno prisustvo salmonele.

"Svi Jafini proizvodi na domaćem tržištu su ispravni, s tim da preostalu robu, proizvedenu 2. jula, nismo isporučili na tržište i čekamo da se završe sve analize", rekla je Jurićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: