Lična karta na jesen, pasoš u martu

Božidar Đelić kaže da će nove lične karte, po evropskim standardima, biti spremne na jesen, a pasoši u martu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2007.

07:22

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije izjavio je za B92 da će do jeseni biti spreman takozvani šengenski paket zakona, koji treba da olakša postizanje dogovora o viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom. "Radi se o zakonima o upravljanju granicom, o azilu, o strancima, i s njima ćemo dočekati tehničku posetu Evropske komisije, planiranu za jesen", kaže on.

"I želim da kažem, to je možda ekskluzivna vest, da će lična karta po evropskim standardima biti spremna za jesen, a pasoš po evropskim standardima za mart sledeće godine", rekao je on.

"To je još jedan način na koji želimo da pokažemo evropskim partnerima da veoma ozbiljno idemo u tom pravcu. Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju", kaže Đelić.

Đelić je izjavio i da je plan za ulazak Srbije na tzv. belu šengensku listu izuzetno ambiciozan, ali da su preduzeti konkretni koraci. "Prvo i najvažnije je da je taj dijalog počeo", kaže Đelić.

"Ja sam imao sastanak s Frankom Fratinijem, potpredsednikom Evropske komisije za pitanje viza i bezbednosti, i prvi put u istoriji odnosa Srbije i EU on je formalno otvorio mogućnost dijaloga o viznoj liberalizaciji", kaže on.

"Vlada Srbije formirala je međuresorsku grupu na čijem čelu je Dražen Maravić iz MUP-a. Članovi te grupe će ovog meseca otići u Portugal da vide šta EU radi da osposobi zemlje šengenske liste", kaže Đelić.

Đelić je juče prisustvovao prijemu sa kog je 300 najboljih studenata Srbije krenulo na put u države EU u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji "Putujmo u Evropu".

Studenti će tokom mesec dana imati priliku da vide više država EU. Oni će putovati kartama Inter-rejla, koje je obezbedio Evropski pokret. Projekat se organizuje u saradnji sa Ambasadom Austrije i Skupštinom Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: