Plate u javnim firmama (ni)su javne

Plate direktora nekih javnih preduzeća tajna, mnogima plate veće od predsednika i premijera Srbije i zapadnih država.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2007.

16:37

Default images

Iako poslovanje državnih preduzeća mora da bude javno, samo neka od njih su pristala da B92 daju podatke o platama uprave, pa se B92 za pomoć pri dobijanju tih informcija obratio povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, koji će od njih tražiti da dostave te podatke.

"Mislim da je neshvatljivo da neko misli da su to tajne informacije. Zakon propisuje koje su informacije tajna, a sve informacije nastale u radu ili u vezi s radom organa vlasti su podaci koji su dostupni javnosti", kaže Šabić.

Nijedan od direktora javnih preduzeća nije želeo da javno komentariše svoju platu. Iz njihovih pres-službi stigla su samo saopštenja, pa je tako posle nedelju dana svakodnevnih kontakata s tim preduzećima B92 uspeo da dobije podatke o mesečnim primanjima u samo nekima od njih. Tako je plata direktora Aerodroma Nikola Tesla 382.000 dinara, Jata 288.000, Telekoma od 72.000 do 220.000, Železnica Srbije 119.000, a Pošta Srbije 169.000 dinara.

Elektroprivrede Srbije nije stigao nikakav odgovor, a plate direktora Naftne industrije Srbije i Javnog predzueća Putevi Srbije su stroga poslovna tajna. U Putevima Srbije i NIS-u pristali su samo da kažu da su prosečne plate zaposlenih 26.000, odnosno 40.000 dinara.

Ipak, jedan od poslanika Nove Srbije u Skupštini Srbije Miroslav Markićević otkrio je kolika je plata direktora Puteva Srbije, njegovog partijskog kolege.

"Mislim da mogu da vam kažem, ako vam on nije rekao, da je, koliko mi se čini, njegova plata 118.000. Mislim da će u najskorije vreme morati da kažu kolike su im plate", kaže on.

Suzana Grubješić, poslanica iz redova G17 plus, kaže kako ne može da shvati da su plate u Upravnim odborima i plate direktora poslovna tajna kada svi znaju da su na udaru javnosti u vezi splatama najviše poslanici.

"Mislim da ni članovi vlade ne znaju kolike su plate direktora javnih preduzeća", kaže ona.

Visinu plata direktora u Srbiji kritikuju i ekonomisti. Oni smatraju da bi plate uprave velikih preduzeća morale da budu usklađene s platama ostalih javnih službi.  

Miodrag  Zec kaže da su plate u upravnim odborima javnih preduzeća plen političke oligarhije. "To je mesto gde se sinekure isplaćuju i u nesrazmeri su s platama u ostalim javnim službama. Ne vidim razlog zbog kog bi neki šefić imao veću platu od ministra, hirurga, specijaliste. Oni imaju veće plate i od predsednika i od premijera, to je apsurdno", kaže Zec.

Neke direktorske plate u Srbiji veće su od primanja predsednika i premijera, koji primaju oko 120.000 dinara mesečno. Neki direktori u Srbiji imaju veće plate čak i od premijera nekih zapadnih zemalja, pa je  tako ministar Velimir Ilić nedavno otkrio da direktor Agencije za kontrolu leta ima platu 16.000 evra, što je skoro 50 prosečnih plata u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: