Rekordan spoljnotrgovinski deficit

Spoljnotrgovinski deficit bi mogao dostići 9,5 milijardi dolara, ali nema bojazni od platno-bilansne krize i devalvacije.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.07.2007.

11:26

Default images

To je danas izjavio stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić. On je kazao da će "ključ" za pokriće i deficita spoljnotrgovinskog i ukupnog deficita platnog bilansa biti neto strane direktne i portfolio investicije, priliv po osnovu kredita i menjačkih poslova i nova devizna štednja.

Nikolić je rekao da se ove godine očekuje više od tri milijardi dolara stranih direktnih investicija i portfolio investicija u neto iznosu, neto priliv po osnovu kredita od više od 4,5 milijardi dolara, neto priliv po osnovu menjačkih poslova od više od 1,3 milijardi dolara i oko dve milijarde dolara nove devizne štednje.

Prema njegovim rečima, to će biti više nego dovoljno za pokriće deficita u razmeni sa svetom, koji ove godine nesumljivo dostiže istorijski limit.

Stručni saradnik PKS objasnio je da će platni bilans, čiji je deo spoljnotrgovinski bilans, na kraju godine srpska privreda zaključiti sa "blagim plusom".

Prema njegovim rečima tome pogoduje i usporavanje rasta uvoza, koji je u prva tri meseca ove godine evidentan.

Nikolić je procenio da bi se ova godina mogla završiti sa rastom uvoza ispod 30 odsto i rasta izvoza od 32 do 35 odsto, što su "ogromne razlike koje će dovesti do deficita".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: