IZIT protiv zamrzavanja plata

Institut za tržišna istraživanja predlog Vlade Srbije o zamrzavanju plata budžetskih korisnika ocenio kao "nedomaćinski".

Izvor: Beta

Petak, 06.07.2007.

14:39

Default images

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac izjavio je da bi zamrzavanje bilo normalno kada se pre toga i u tolikom obimu plate budžetskih korisnika ne bi povećavale. On smatra da će posledice takvog predloga biti teže ispraviti jer je potrebno rast zarada uklopiti s rastom produktivnosti privrede, kako se ne bi javila nestabilnost.

Saradnik IZIT-a Saša Đogović kaže da je taj predlog vlade preuzimanje obaveze koje je prethodna vlada dogovorila sa sindikatima. "Vrlo je teško sada ići s platama unazad, ne samo zbog dogovora sa sindikatima, već i zbog političkog populizma zbog predstojećih izbora", naveo je on.

"Na vladi je da se kroz restrukturiranje javnih preduzeća smanje subvencije, odnosno javna potrošnja, te da se racionalizuje državna administracija", kaže Đogović.

Na šta se troši novac

Prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji tokom prva tri meseca trošilo je za ishranu 38,3 odsto sredstava. Kako je saopštio Institut za tržišna istraživanja, u strukturi potrošnje, s 15,2 odsto, slede izdaci za stanovanje, vodu, struju i gas, a izdvajanja za transport su 11,2 odsto.

Saradnik IZIT-a Saša Đogović je izjavio da ti podaci pokazuju da je životni standard stanovništva i dalje nezadovoljavajuć jer se na podmirenje potreba višeg ranga troši znatno manje novca. Za prva tri meseca prosečno tročlano domaćinstvo izdvojilo je 4,4 odsto sredstava za kulturu, 3,3 odsto za komunikaciju, a 0,8 odsto za obrazovanje.

Na alkoholna pića i duvan troši se 4,7 odsto, a na zdravstvo 4,3 odsto raspoloživih sredstava.

Cvetković: zamrzavanje na nivou iz novembra ove godine

Vlada Srbije predložila je da se dogodine zamrzne fond plata budžetskih korisnika, na nivou iz novembra ove godine.Ministar finanasija Mirko Cvetković objasnio je da plate neće biti zamrznute na sadašnjem nivou, već će sadržati sva povećanja koja su već dogovorena.

Čak i posle zamrzavanja fonda za zarade, u idućoj godini će plate budžetskih korisnika biti od 12 do 15 odsto veće nego u ovoj godini", rekao je posle sednice Vlade ministar finansija Mirko Cvetković.

Cvetković je naveo i da bi inflacija, prema projekciji Vlade, u idućoj godini trebalo da se sa ovogodišnjih 6,5 odsto smanji na šest procenata,  a do 2010. na 4 odsto.

Čak i sa zamrznutim platama one ce biti za 15 posto vece nego sto su bile u masi ove godine što na krajus se može  ispostaviti kada biudemo pravili budžet da ce one i naredne godine natprosecno rasti u odnosu na ostale rashodne stavke budžeta, tako da je ovo nužna mera na kojoj cemo mi istrajati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: