"I dalje živa velikosrpska ideja"

Sonja Biserko smatra da se u Srbiji i dalje pothranjuje iluzija o ujedinjenju svih srpskih zemalja koja je vojno poražena 1995.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.07.2007.

11:49

Default images

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije rekla je sarajevskom listu Dnevni avaz da su premijer Srbije Vojislav Koštunica i Srpska pravoslavna crkva "glavni generatori i promoteri velikosrpske ideje, a da je predsednik Srbije Boris Tadić u ovom trenutku više angažovan na podeli Kosova".

"Srbija je poražena, ali ideolozi srpskog nacionalnog projekta i dalje imaju iluziju da će biti ostvareno ujedinjenje srpskih teritorija. Ta priča postaje aktuelnija kako se približava rasplet statusa Kosova", izjavila je Sonja Biserko za sarajevski dnevnik.

Ona smatra da se samo deklarativno, pod pritiskom međunarodne zajednice, podržava celovitost BiH, ali da "kada je Kosovo došlo na red, Milorad Dodik i Republika Srpska su počeli intenzivno da prete referendumom o nezavisnosti ako Kosovo dobije samostalnost".

Takve pretnje nazvala je "rezultatom instrukcija iz Beograda" i navela da je kontinuitet politike Koštunice "vrlo eksplicitan kada je RS u pitanju".

Sonja Biserko je rekla da "neki srpski ideolozi još veruju da će se probuditi Rusija i vratiti na poziciju megasile, te da će onda Rusija biti uz Srbiju i pomoći joj u ostvarenju sna o ujedinjenju". Takvu nadu nazvala je opasnom iluzijom.

"Problem, međutim, jeste u tome što je BiH, de facto, etnički podeljena i Srbi iz toga vuku energiju i pothranjuju iluziju o eventualnoj podeli BiH. Zato, kada se reši status Kosova, međunarodna zajednica moraće se vratiti BiH, početi je uređivati po principima na kojima ona počiva, čime će biti relativizirana kako RS, tako i ukupna etnička podeljenost BiH", izjavila je Sonja Biserko.

Ona je kritikovala ponašanje međunarodne zajednice u BiH i dodala da je ona napravila, te da još uvek pravi mnogo grešaka, posebno izjednačavanjem Bošnjaka "koji žele reintegraciju BiH i pravljenje normalne države, sa onima koji se bore za podelu BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: