Koliko je bezbedno leteti JAT-om

B92 je istraživao u kakvom su stanju avioni nacionalne aviokompanije i koliko je bezbedno njima putovati.

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2007.

17:39

Default images

U tehnici JAT-a kažu da su njihovi avioni potpuno bezbedni, ali da se velika medijska hajka diže zbog procesa privatizacije, koji je sve bliži. Iako su stari u proseku 20 godina, JAT-ovi avioni su, prema rečima generalnog direktora Nebojše Starčevića, u odličnom stanju, zbog čega su svi putnici apsolutno bezbedni.

On kaže da su kvarovi koji nastaju proteklih meseci uobičajeni, ali da zbog sigurnosti putnika avioni moraju prinudno da sleću, što dovodi do kašnjenja.  

"Svi kvarovi u poslednjih desetak dana su u principu banalni, ali oni prizemljuju avione i avioni svaki put idu na popravku", kaže Nebojša Starčević, generalni direktor Jat ervejza.

Bilo da je u pitanju samo sijalica ili neki veliki uređaj, avion mora da prođe kompletnu proveru svih delova, a zatim poravku i testiranje da bi nastavio let.

Ukoliko dođe do manjih smetnji, samo jedan avomehaničar u kratkom roku može da reši problem. Međutim, za teške kvarove potreban je tim od 80-ak aviomehaničara, kojima je potrebno nekoliko dana ili čak nedelja da ga poprave.

Međutim, putnici nemaju razloga za paniku jer, i kada dođe do kvara pri letenju, avion može sasvim sigurno da se spusti. "Sav vazduhoplov ima rezervne sisteme, tako da avion i samo sa jednim motorom može da sleti bezbedno", kaže Zoran Babić, šef Sektora revizije motora.

"Ne bih rekao da su kvarovi češći jer je normalno u sezoni gde se leti po 12 sati, što znači da je obavio pet letova tog dana, normalno je da se s vremena na vreme pojave sitni kvarovi, koje mi otklanjamo preko noći", kaže Nenad Trajković, PR sindikata aviomehaničara.

Posada aviona je ta koja dijagnostikuje kvar i ona odlučuje o tome da li avion treba prinudno da sleti. Specijalno obučeni piloti prate signalizaciju i sistem prekidača, i u zavisnosti od lampice koja se upali, konstatuju da li je u pitanju lakši ili teži kvar.

Svake noći Jat tehnika pregleda kompletnu avio flotu, što znači da se na svakom avionu pregledaju svi sistemi - od mehanike, hidraulike, motora, pneumatike, elektronike i ostalih sistema. Tek posle detaljne kontrole avion u potpuno bezbednom stanju može da izađe na pistu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: