"Progon zbog religije u Jagodini"

Član hinduističke Vajšnavske verske zajednice u Jagodini napadan je pet puta za šest godina, a policija nije pronašla napadače.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 04.07.2007.

14:55

Default images

Poslednji u nizu incidenata dogodio se 29. juna, kada se nepoznati napadač lažno predstavio kao policajac i izbo Životu Milanovića pet puta nožem u stomak, ruke i noge, pošto mu je on otvorio vrata svoje kuće, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava, pozivajući nadležne da ga zaštite i javno osude napade.

Ta organizacija je pozvala predsednika Srbije Borisa Tadića, ministra pravde Dušana Petrovića i ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića da zaustave progon i javno osude napade na Milanovića.

U otvorenom pismu ističe se da je Života Milanović od 2001. godine do danas napadnut pet puta, a da policija nije pronašla napadače.

U prethodnim napadima Milanović je prebijan bejzbol palicama i u više navrata je izboden nožem. U napadu koji se dogodio 18. juna 2006. napadači su mu nožem urezali krst na glavi, kaže se u saopštenju Inicijative mladih.

Generalni inspektorat MUP-a Srbije utvrdio je krajem 2005. godine da radnici SUP-a Jagodina nisu preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti na identifikaciji osoba koje su napale Milanovića.

Do sada su podnete tri krivične prijave Okružnom tužilaštvu u Jagodini za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti i nanošenje teških telesnih povreda, ali počinioci tih zločina do danas nisu otkriveni.

"Državni organi u Srbiji su dužni da svim građanima i građankama omoguće sigurnost, bezbednost i jednakost pred zakonima, bez obzira na njihovu rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost", dodaje se u saopštenju.

SUP: Malo je čudno

Načelnik Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave u Jagodini Zoran Vasiljević izjavio je da policija preduzima sve zakonske mere da se pronađe napadač na Životu Milanovića, "ali da Milanović neće da sarađuje".

"Preduzimamo sve sa naše strane, prikupljamo podatke, da vidimo šta je i kako je, ali nemamo nikakvu saradnju od Milanovića, koji tri puta prijavljuje napade, a nikada ne vidi ko ga je napao, bar da da neki opis", rekao  je Vasiljević Tanjugu.

"Kada ga pitamo za opis, on odgovara: 'Nisam video'. Napadnut si, a ne znaš ništa - malo čudno. Ima situacija kada ne vidiš, u takvom si položaju, a njega tri puta napadaju, a on tri puta ništa nije video. Čudno",  kazao je Vasiljević.

Milanović, kako navodi Tanjug, živi u selu Belica kod Jagodine, samouki je slikar i arheolog-amater.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: