Albanci iz Grbavca: Represija

Meštani albanskog sela Grbavce od predsednika opštine Medveđa traže zaštitu zbog nejednakog tretmana policije prema njima i Srbima.

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2007.

11:54

Default images

U pismu Slobodanu Draškoviću meštani upozoravaju na to da "nerešeni problemi mogu dovesti do neželjenih posledica". "Molimo vas da nam odgovorite da li u ovakvim uslovima represije policije možemo biti mirni građani koji obrađuju imanja, vrše eksploataciju šume i bore sa za egzistenciju svojih porodica i da li možemo opstati na ovom području", stoji u pismu.

Oni traže zaštitu od "jedne vrste represije policije". Meštani Grbavca kao povod za pismo predsedniku opštine navode "neadekvatno postupanje komandira lokalne policije Radomira Radovanovića u nedavnom incidentu".

U pismu se navodi da je, posle verbalne prepirke grupe Albanaca iz tog sela, koji su sekli šumu, i Ratka Stošića iz Ravne Banje, ovaj otišao po pušku i zapucao u njihovom pravcu.

Meštanin Naim Muratović kaže da je grupa Albanaca događaj prijavila patroli policije. "Oni su nam rekli da sutradan odemo na policijski punkt u Marovac. To smo i uradili, a tamo je bio i komandir policije iz Medveđe Radovanović", kaže on.

"Drugi policajac, koji je bio s njim, upozorio je Stošića da to više ne radi i da sledeći put neće proći samo sa upozorenjem. Komandir se potom obratio nama i rekao nam da više ne izlazimo na put Stošiću, da ga ne uznemiravamo. 'Imaćete probleme sa mnom, vodiću vas u zatvor', zapretio nam je", rekao je Muratović.

Muratović kaže da je pretnju čulo više Albanaca i Srba, ali i da je Stošić nastavio da telefonira pojedinim Albancima i da im preti kako će ih pobiti.

Albanci iz tog sela, ali i iz Medveđe, tvrde da policija u poslednje vreme različito postupa prema njima i prema Srbima kada su u pitanju slični prekršaji.

Oni ozbiljne zamerke iznose i na račun sudije za prekršaje u Medveđi i tvrde da Srbi dobijaju mnogo blaže kazne za ozbiljne prekršaje, dok pripadnici albanske zajednice bivaju osuđivani na višemesečne kazne zatvora zbog "obične kafanske tuče".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: