U kakvom je stanju železnica?

Nadležni u Javnom preduzeću Železnice Srbije demantuju optužbe Udruženja inženjera o teškom stanju u kojem je železnica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2007.

14:15

Default images

Iako u tom preduzeću kažu da su sve tvrdnje inženjera tačne, oni navode da su im prihodi u poslednje tri godine povećani za 80 procenata. Podsetimo, železnički inženjeri upozorili su da u Železnicama Srbije nema dovoljno lokomotiva ni putničkih i teretnih kola i da će zbog lošeg poslovanja firma bankrotirati.

U jeku turističke sezone, kada se od Železnice očekuje da spremno dočeka putnike, u ovom preduzeću nastavlja se rat brojkama.

Na optužbe Udruženja inženjera o dotrajaloj tehnici i infrastrukturi, zamenik direktora Železnica Miroljub Jevtić nema zamerke, ali ih komentariše kao pokušaje da se zamagli prava slika stanja u železnici.

"Jesu li tačni podaci? Ovi podaci, koliko ja sada mogu da vidim, uglavnom su tačni, međutim, pitanje je šta je sporno - svi ovi podaci su izvučeni iz konteksta", kaže zamenik direktora Železnice Miroljub Jevtić.

U Železnicama su spremili podatke. Oni tvrde da su za tri godine prihodi povećani za 80 procenata, pa tako sada iznose 9,9 milijardi dinara, produktivnost rada porasla je za 90 odsto, a uvećani su i prihodi od prevoza robe na 8,8 milijardi.

Zamenik predsednika grupacije za železnicu Privredne komore Srbije, Stojan Petković, potvrđuje da je povećana količina prevezene robe, ali samo u međunarodnom saobraćaju.

"To znači da smo pustili saobraćaj iz Grčke za Bugarsku i Grčku, a unutrašnji smo ojadili. Za državu to je smanjenje za 700 hiljada tona i unutrašnju privredu uništavamo. Železnica se rapidno urušava i ide stravičnom brzinom ka samouništenju", kaže Stojan Petković, zamenik predsednika Grupacije za železnicu Privredne komore Srbije.

Petković kaže i da je prošle godine Železnica stranim upravama platila rekordnih 17,7 miliona evra zbog dužeg zadržavanja njihovih vozova i time izgubila i ono što je zaradila od tranzita.

On tvrdi i da putnici sve ređe koriste vozove, kao i da je sve manje ispravnih lokomotiva i teretnih kola. U Železnicama kažu da je manje putnika bilo samo u 2005. zbog sređivanja pruga.

"Razlog zašto je manje teretnih vagona je dugogodišnje neulaganje u opravku teretnih vagona i 2003. kada je rashodovano pa prodato 2.000 teretnih vagona  i nijedan dinar nije uložen u obnovu", Miroljub Jevtić, zamenik direktora Železnice.

Inženjeri navode i podatak da je za dve godine bilo oko 50 otkaza ili premeštaja direktora na niža radna mesta. Jevtić ni ovo ne demantuje, već kaže da je ovo naporna utakmica u kojoj pobeđuje tim koji ima najdužu klupu i da se u Železnicama efekti rada povećavaju iz dana u dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: