Đilas: Potrebna revizija NIP-a

Ministar bez portfelja zadužen za NIP Dragan Đilas smatra da je planu potrebna revizija, jer je “bilo trošenja para i bez rezona”.

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2007.

11:00

Default images

Đilas je rekao da su potrebni projekti koji će pokazati svoju isplativost, a neki vratiti uloženo, kao i da je revizija Nacionalnog investicionog plana potrebna kako se "tim novcem ne bi kupovali mobilni telefoni ili automobili, finansiralo krečenje opštinskih zgrada ili menjali prozori na zgradama poreskih uprava."

"Koliko sam mogao da vidim do sada, a pozabavićemo se time detaljno, bilo je projekata koji nisu, rekao bih, od nacionalnog značaja. Bilo je i trošenja para bez rezona. Sve ćemo 'pročešljati', javnost će biti obaveštena o svemu", rekao je Đilas.

On je najavio da će Kancelarija za NIP, čije formiranje je pri kraju, napraviti jednu vrstu studije, koja će obuhvatiti sve predložene projekte, postojeće i one koje će predložiti resorna ministarstva, pa će se već od budžetske 2008. godine imati drugačija, bolja slika o tome.

U okviru NIP-a, u 2006. godini planirana je potrošnja 388,6 miliona evra, a potrošeno je 110 miliona, dok je od planiranih 996,6 miliona u 2007. do 15. maja potrošeno 170 miliona, naveo je Đilas. Zakonom o budžetu za ovu godinu za NIP je predviđeno oko 547 miliona evra.

Najviše novca iz NIP-a, kako je precizirao, dobiće Ministartsvo za infrastrukturu, jer se radi o velikim i skupim projektima, poput izgradnje koridora 10 i drugih većih i značajnih saobraćajnica, što će građani “itekako moći da vide”, a potom slede sredstva za ministarstva ekonomije i zdravlja.

"Ideja za koju se zalažem jeste da građani vide gde ide novac od privatizacije velikih društvenih preduzeća, da znaju da su u njihovom gradu ta i ta škola, ili bolnica, ili fabrika, finansirani tim sredstvima. Dakle, da vide i pre svega osete boljitak u svom životu. A znaće gde je otišao svaki dinar", kazao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: