EU-Srbija o poljoprivredi

Pored poljoprivrede, EU i Srbija sutra razgovaraju o državnim monopolima, javnim preduzećima i o oblasti elektronskih komunikacija.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.07.2007.

09:10

Default images

Delegacije Srbije i EU počele su 4. tehničku rundu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Šef pregovaračkog tima Srbije Božidar Đelić uveren je da će se s predstavnicima Evropske unije u Beogradu "postići značajan napredak" u pregovorima o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Politička volja sa naše strane postoji i mi očekujemo da će Evropska komisija biti naš saveznik u postizanju tog cilja", izjavio je Đelić, koji je i šef pregovaračkog tima za pristupanje EU. 

Predstavnica EU Tereza Sobjecki očekuje da će "pregovori biti efikasni i da će doći do rezultata koji će voditi zaključenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

Pregovarački tim Vlade Srbije predvodi potpredsednik Vlade Božidar Đelić, a delegaciju EU Tereza Sobjecki, šefica odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje.

Ksenija Milivojević, savetnica za evropske integracije potpredsednika Vlade Srbije, kaže za B92 da očekuje teške pregovore, ali da je interes srpskog pregovaračkog tima da zaštiti domaću privredu, i pored potrebe da se trgovina svim proizvodima u nekom trenutku postupka pridruživanja Uniji liberalizuje.

"Ovo je jedna od najvažnijih rundi pregovora, ona je značajna i za privredne grane koje su u pitanju, a runda će - ukoliko sve prođe onako kako se nadamo - omogućiti relativno brzo zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kaže ona.

Carinske barijere

Na dnevnom redu je jedna od najtežih oblasti u pregovorima - liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima. Razgovara se o tome kako da tržište Srbije bude otvoreno za uvoz žitarica, mesa, šećera, vina i ribe.

Pregovori su teški jer Brisel traži da se za 75 odsto proizvoda odmah ukinu carinske barijere. Beograd, pak, nudi ukidanje poreza za 67 odsto proizvoda i inisistira da carine za najosetljivije proizvode ostanu, kaže ministar poljopivrede Slobodan Milosavljević.

Poljoprivreda predstavlja najkompleksniju oblast u pregovorima sa Briselom. Cilj je da se domaća poljoprivreda u narednih nekoliko godina osposobi kako bi se integrisala u najsloženiji sistem EU, a to je zajednička agrarna politika 27 zemalja-članica.

Detaljniju analizu tema pregovora možete čitati na ekonomskom portalu B92.biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: