Ostaje "bebi-PDV"

Skupština Srbije nastavila vanrednu sednicu, a predstavnici Vlade Srbije nisu prihvatili ukidanje PDV-a na opremu za bebe.

Izvor: Beta

Utorak, 26.06.2007.

10:03

Default images

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da podržava inicijativu za ukidanje poreza na dodatu vrednost za opremu za bebe, ali da vlada ne može da prihvati amandman kojim se to predlaže jer je nejasan. Ministar je u parlamentu rekao da se tim amandmanom ne preciziraju ni proizvodi ni društveni sloj na koji bi se olakšice odnosile.

Cvetković je predložio da u narednom periodu budu analizirani načini na koji bi moglo da bude rešeno to pitanje.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović predložio je ukidanje ili smanjenje PDV-a na opremu za decu do 10 godina.

Poslanik Srpske radikalne stranke Paja Momčilov rekao je da su podaci o "nestajanju" naroda alarmantni i da je neophodno da država preduzme sve mere da se smanji opšta smrtnost, a poveća natalitet.

Izmenama Zakona o PDV-u predviđeno je smanjenje PDV-a za kupovinu računara sa 18 na osam odsto. Vlada je prihvatila amandman predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića kojim se to smanjenje odnosi i na kupovinu komponenti od kojih se sastoje personalni računari.

Poslanici treba da raspravljaju i o izmenama Zakona o porezu na imovinu, koje su predložene radi usklađivanja tog zakona sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, koji se primenjuje od 1. januara ove godine.

Predviđeno je smanjenje poreza na prenos apsolutnih prava pri kupovini stanova sa pet na 2,5 odsto, a taj porez se ukida za kupce prvog stana. Kupac prvog stana biće oslobođen i plaćanja poreza na dodatu vrednost.

Vlada Srbije je predlogom izmena Zakona o akcizama predvidela ukidanje akciza za uvozne bezalkoholne napitke i voćne sokove i izjednačavanje, 1. januara 2008, akciza na uvozne i domaće cigarete i povećanje minimalne akciza za cigarete.

Predloženo je uvođenje akcize na auto-gas, zbog velike potrošnje tog proizvoda.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji omogućiće se lokalnoj samoupravami da utvrđuje, kontroliše i naplaćuje svoje izvorne prihode.

Zakon o carinskoj tarifi izmenama se usklađuje s propisima u Evropskoj uniji, a ujedno se menja carina na duvanske proizvode, kako bi se zaštitila domaća industrija.

Skupština treba i da izabere zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: