Tadić: Izvinjenje je dužnost

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da se izvinio građanima Hrvatske jer mu to nalaže dužnost.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 25.06.2007.

08:46

Default images

Odgovarajući na kritike koje su mu upućene zbog izvinjenja za zločine nad hrvatskim stanovništvom u proteklom ratu, koje je izneo juče, Tadić je izjavio da u svakoj zemlji postoje institucije kojima dužnost nalaže da u određenim situacijama prihvate odgovornost za ono što se među narodima dve države događalo u prošlosti. "Ja sam to u tom smislu i učinio", izjavio je Tadić.

Tadić je rekao da Srbija sarađuje s Haškim tribunalom i naveo primer Tolimira i Đorđevića, nedavno izručenih Haškom sudu. "Nedvosmisleno je i da saradnja službi u regionu može da obezbedi uspešnu saradnju s Tribunalom, a još je jasnije da svi optuženi nisu u međuvremenu bili samo u Srbiji", rekao je Tadić.

DSS: Bez komentara

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović nije želeo da komentariše izvinjenje predsednika Srbije Borisa Tadića hrvatskom narodu.

"Nemam nameru da komentarišem šta je predsednik Republike izjavljivao. To je njegov stav, a on je za svoje stavove odgovoran prema građanima koje predstavlja, a koji su ga izabrali na neposrednim izborima", rekao je Mladenović.

Na pitanje da li je izvinjenje koje je uputio Tadić učinjeno u ime vladajuće koalicije, Mladenović je odgovorio da je Tadić izabran neposredno, da nije deo koalicije i da njegove aktivnosti nemaju nikakve veze sa koalicijom.

Portparol DSS-a je kazao da ta stranka osuđuje sve zločine koji su se devedesetih godina desili na prostoru bivše Jugoslavije i istakao da je to nabolji pristup zločinima i zlu koje je učinjeno svim narodima.

Navodeći da DSS nema selektivan pristup zločinima, Mladenović je rekao da treba utvrditi istinu o prošlosti, sanirati štete i omogućiti proteranima da se vrate, kako bi se nastavio razvoj dobrosusedskih odnosa.

Mesić: U pravo vreme

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da je izvinjenje predsednika Srbije Borisa Tadića pripadnicima hrvatskog naroda za događaje iz nedavne prošlosti stiglo "u pravo vreme".

"Dobro je da se izvinio svima kojima su pripadnici njegovog naroda nanijeli zlo", rekao je Mesić.

Predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović takođe je pozdravio izvinjenje predsednika Srbije Borisa Tadića građanima Hrvatske i rekao da je očigledno da u Srbiji "dolaze ljudi novog duha, što je dobro".

S druge strane, predsednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić rekao je da je izvinjenje dobrodošlo, ali da nije dovoljno.

"Biće ružno, ali ne i neočekvano, ako na dan Oluje čujemo od Srbije da je ta akcija zločin koji nije bio kažnjen. I dalje sam rezervisan u vezi svega što dolazi iz Beograda", rekao je Đapić.

"Jedinstven gest"

Neki listovi u Nemačkoj izvestili su o izvinjenju koje je u ime srpskog naroda žrtvama rata u Hrvatskoj uputio predsednik Srbije Boris Tadić.

Uticajni konzervativni Frankfurter algemajne cajtung Tadiću pripisuje manje dobre namere, ali i veštu političku kalkulaciju. List navodi da je, "moralno gledano, za izvinjenje bilo krajnje vreme, ali da je politički trenutak vešto iskalkulisan".

Navodi se da u vezi sa određivanjem statusa Kosova "Tadiću ne treba samo blagonaklonost predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je kao kum Srba bio na Energetskom samitu u Zagrebu", već i "razumevanje ili, u najmanju ruku, blagonaklona neutralnost susednih država čiju neposrednu podršku neće dobiti".

"Politika i moral tesno su povezani, ništa manje i politika i energija. Kosovo je vredno srpskog izvinjenja kod Hrvata, tim više što je praćeno diskretnim ruskim nagoveštajima o energetskoj zavisnosti regiona", ocenjuje list.

Zidojče cajtung podseća na slična izvinjenja predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i ističe da postoje i dela, koja su za pomirenje značajnija nego reči".

"Ali, politički interesi ostaju kao prepreka. Pošto je Međunarodni sud pravde Srbiju oslobodio optužbe za genocid, političari Bošnjaka sada još žešće osporavaju Republici Srpskoj pravo na postojanje. To objašnjavaju potvrđenim genocidom u Srebrenici. Rat se nastavlja pripisivanjem krivice, pa izvinjenja nikada ne mogu da budu štetna", ocenjuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: