Tadić se izvinio građanima Hrvatske

Boris Tadić se u emisiji Hrvatske televizije izvinio građanima Hrvatske kojima su nesreću načinili pripadnici srpskog naroda.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2007.

10:15

Default images

"Svim građanima Hrvatske i svim pripadnicima hrvatskog naroda koje su učinili nesrećnima pripadnici moga naroda, upućujem izvinjenje i preuzimam za to odgovornost", izjavio je predsednik Srbije Boras Tadić u specijalnom intervjuu za emisiju "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije, koju uređuje i vodi novinar Aleksandar Stanković.

Predsednik Srbije je rekao i da je general Ratko Mladić jedna od najtamnijih stranica srpske istorije.

Boris Tadić je kazao da je njegov odlazak u Srebrenicu pokazao šta on misli o izvršenju genocida na tom području. On je naveo da je time na sebe preuzeo jedan deo krivice koji je neko u ime srpskog naroda učinio prema pripadnicima bošnjačkog naroda.

"Ne zanemarujem ni jedan slučaj kada su neki ljudi, obavljajući oficijalno neke delatnosti u ime srpskog naroda i srpske države lišavali života ljude druge nacije ili veroispovesti, ali nikada ne zaboravljam ni činjenicu da su takve stvari činjene i prema mom narodu. Voleo bih kada bi svi političari na Balkanu malo manje bili 'ponosni', a više preuzimali na sebe odgovornost", kazao je Tadić. 

Predsednik Srbije sličan gest je učinio još na početku svog mandata, tokom posete Sarajevu 2004. godine. Tadić se tom prilikom izvinio svima kojima su "zločin počinili pripadnici srpskog naroda", ali je rekao da očekuje izvinjenje od svih drugih koji su činili zločine Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.

Sa druge strane, predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je tokom boravka u Beogradu septembra 2003. uputio u ime građana svoje zemalje izvinjenje za sva zla.

Dimitrijević: Izbalansirana izjava

Direktor beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da je izjava predsednika Tadića sjajan potez jednog srpskog državnika, jer je neophodno da se odnosi Hrvatske i Srbije dovedu u normalno stanje.

Dimitrijević u izjavi za B92 ocenjuje da je Tadić koristio izbalansirane reči dajući svoju izjavu, jer se ograđujući od politike Slobodana Miloševića izvinio zbog nedela koje su izvršili pojedinci.

"Svaka izjava ovakve vrste, a posebno sročena i balansirana kao što je bila Tadićeva, je dobrodošla. Na redu su sada svi drugi, ali ne možemo čekati da u svakom trenutku postoji neka apsolutna ravnoteža i reciprocitet. Ne bih voleo sada da budem u Tadićevoj koži, kada počnu da ga napadaju lažni rodoljubi koji profitiraju od toga da odnosi između balkanskih naroda budu što gori", kaže Dimitrijević.

Izjava predsednika Tadića doprineće i poboljšanju atmosfere u odnosima Srba i Hrvata, smatra Dimitrijević.

"Ne zaboravite da u Hrvatskoj postoji možda i preterana opsesija Srbijom. Po mom dubokom uverenju, Tuđman je pobedio u Hrvatskoj 1990. zbog toga što je Milošević jačao u Srbiji, a nedavno, čim je postalo izraženo približavanje Beograda Moskvi, porasla je i podrška u Hrvatskoj za članstvo u NATO", kaže on.

Kandićeva: Najozbiljnije izvinjenje do sada

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je izvinjenje Borisa Tadića građanima Hrvatske najozbiljnije izvinjenje koje se do sada čulo na ovim prostorima.

Ona izjavila da je Tadić uz izvinjenje preuzeo odgovornost u svojstvu predsednika Srbije, za nedela koje su, u ime srpskog naroda, počinile srpske oružane snage i istakla da se to sada prvi put čuje.

"Preuzimanje odgovornosti daje najozbiljniji ton njegovom izvinjenju. Posle te izjave se može očekivati da saradnja sa Haškim tribuinalom bude dovedena do kraja i da sve obaveze prema Haškom tribunalu budu ispunjene to jest da svi haški optuženici budu predati. To znači preuzimanje odgovrnosti", kazala je ona.

Jovanović: Reči nisu dovoljne

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio da nema ništa protiv izvinjenja predsednika Borisa Tadića građanima Hrvatske, ali da nisu dovoljne "samo reči".

"Odnose Srbije i Hrvatske poremetila je politika proistekla iz pogrešnog sistema vrednosti, koja u Srbiji opstaje i danas", rekao je Jovanović.

On je kazao da politika koja je posledica pogrešnog sistema vrednosti opstaje zbog koalicije predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

G17 plus: Dobar državnički gest

Funkcionerka G17 plus Snežana Stojanović ocenila je da izvinjenje predsednika Srbije predstavlja "dobar državnički gest".
Ona je kazala da srpsko društvo mora da se suoči sa prošlošću što, između ostalog, znači i priznavanje zločina koji su počinjeni, njihova individualizacija i osuda.

"Smatramo da je to dobar gest jer su Srbiji u budućnosti potrebni prijatelji kako u regioni tako i u Evropi i svetu. Ovo dobar korak ka stvaranju prijateljstava u smislu da se sve ono što se dešavalo na ovim prostorima u prošlosti praktično prizna i osudi u okviru svakog društva pojedinačno", rekla je Stojanović.

Prema njenim rečima, Tadićev gest je dobar i zato šsto Srbija sada treba da stavi iza sebe svoju prošlost kako bi mogla da ide dalje i da se bavi konkretnim pitanjima koja su značajna za svakodnevni život građana.

Vučić: Tadić bruka i sramota za Srbiju

Generalni sekretar Srpske radikalne stranka Aleksandar Vučić ocenio je danas da je predsednik Srbije Boris Tadić "bruka i sramota" za Srbiju jer se izvinio Hrvatima za ubijanje i progon Srba.

Vučić je agenciji Beta rekao da je Tadić "najveća štetočina za državu Srbiju i njene nacionalne interese".

"On je direktno optužio Srbiju za izazivanje rata na protoru bivše Jugoslavije. Izvinio se Hrvatima za sve ono što su činili od Ante Pavelića do Franje Tuđmana. Za to što su pobili stotine hiljada Srba i zato što su proterali milione Srba sa njihovih ognjišta", kazao je Vučić.

Dodao je da ne razume za šta se Tadić izvinjavao i u čije ime jer ono što je on rekao "nije mišljenja naroda i građana Srbije već samo mišljenje jednog od tužnih političara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: