"Đaci pomažu životu"

Učenici srednjih škola iz čitave Nemačke juče i danas u okviru akcije "Đaci pomažu životu" skupili oko 2,1 milion evra.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

12:13

Default images

Novac je namenjen za projekte podrške mladima na Balkanu. U najvećoj đačkoj akciji u Evropi koja se odvija pod pokroviteljstvom predsednika nemačke Horsta Kelera angažovalo se više od 210.000 srednjoškolaca iz 1.200 škola.

Umesto da idu u školu, đaci rade različite poslove: od šišanja trave u parku, preko prodaje sladoleda u kafeu u susedstvu škole, do nešto zahtevnijih poslova u mnogim firmama koje su se priključile akciji.

Prikupljen novac će, kako su glasanjem na Internet-stranici inicijative "Đaci pomažu životu" odlučili učenici, biti upotrebljen za izgradnju centara za mlade u regionu južne Srbije, Kosova i Makedonije.

U aprilu je u Novom Sadu otvoren omladinski centar CK 13, finansiran novcem koji su na prošlogodišnji Dan socijalnog rada prikupili nemački đaci.

Inicijativa "Đaci pomažu životu" ustanovljena je 1992. najpre kao akcija skromnijih razmera u okviru koje su đaci skupljali pomoć za područja zahvaćena ratom u SFRJ.

U međuvremenu je novcem koji na Dan socijalnog angažmana zarade nemački ucenici, između ostalog, renovirana jedna škola za glovonemu decu u Sarajevu, obnovljeni vrtići na Kosovu i u BiH, školskim priborom snabdeveni đaci u mnogim delovima SFRJ.

Pre tri godine đaci su na Dan socijalnog rada u Šlezvig-Holštajnu, Hamburgu, Donjoj Saksoniji, Bremenu i Berlinu prikupili 3,2 miliona evra za projekte pomoći mladima na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: