Ofanziva u Iraku, 30 mrtvih

Najmanje 30 gerilaca Al Kaide poginulo u sukobima sa iračkom i Vojskom SAD.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

11:06

Default images

Tokom prvog dana velike ofanzive protiv sunitskih pobunjenika severno od Bagdada zaplenjena je i velika količina naoružanja, saopštila je komanda Vojske SAD u Iraku. Precizira se da je u raketnom napadu na skrovište pripadnika Al Kaide uništen jedan magacin oružja.

Ofanziva u oblasti Dijala i njenom glavom gradu Bakubi, koju su iračka i američka vojska počele da sprovode juče, jedna je od najvećih vojnih operacija u Iraku od invazije SAD na tu zemlju 2003.

U vojnoj akciji otkrivena su najmanje dva tajna skladišta oružja u kojima je nađena velika količina naoružanja, a nađene su i četiri bombe sakrivene u kućama i 10 zakopanih u zemlji.

Novi bilans: 87 žrtava napada na džamiju

Posledice napada na džamiju (Fonet)
Broj žrtava jučerašnje eksplozije kamiona-bombe kod šiitske džamije u Bagdadu popeo se na 87.

Iračka policija je juče saopštila da su u eksploziji 244 osobe povređene, ali su lekari upozorili da bi broj žrtava mogao da bude veći jer su mnogi teško povređeni.

Bombaš je kamionom punim kanti s benzinom i pola tone eksploziva udario u džamiju Hilani u Bagdadu, srušivši jedan zid.

Premijer Nuri al Maliki je za napad optužio pristalice režima svrgnutog predsednika Sadama Huseina, pogubljenog prošle godine, i pripadnike Al Kaide i ocenio da napad pokazuje njihovu odlučnost da podstaknu nasilje među verskim frakcijama.

Pronađeni dečaci na ivici smrti

Oko 25 dečaka pronađeno je na ivici smrti u sirotištu za decu sa posebnim potrebama u Bagdadu koje vode državni organi.

Kako prenosi BBC snimke američkog CBS-a, njih je izgladnele i zapuštene pronašao tim pri američkoj vojsci, koja je patrolirala zajedno s iračkim vojnicima.

Oni su goli ležali na betonu u sopstvenom izmetu, a neki su pronađeni i vezani, i bili su na ivici smrti kada su pronađeni, dok su vojnici u drugoj prostoriji pronašli kuhinju punu hrane i nove garderobe.

Vojnici veruju da su zaposleni hranu prodavali na lokalnoj pijaci.Vojnik Stiven Duper, koji ih je pronašao, rekao je da je u blizini bilo troje zaposlenih, koji su kuvali hranu za sebe. Zaposleni su zatim nestali i do sada nisu pronađeni.

Deca su prebačena u drugo sirotište, prenosi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: