Svedok identifikovao 20-ak boraca

Bivši pripadnik policije bosanskih Srba identifikovao 20-ak pripadnika vojske i policije u srebreničkoj operaciji.

Izvor: SENSE

Sreda, 20.06.2007.

12:58

Default images

Dobrisav Stanojević, svedok optužbe na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi od 11. do 15. jula 1995, kao član I čete Posebnih jedinica policije, učestvovao je u srebreničkoj operaciji.

Na fotografijama iz Potočara i Sandića, koje mu je predočio tužilac, svedok je identifikovao desetak pripadnika svoje čete, više vojnika Bratunačke brigade i jednog policajca iz Brigade specijalne policije.

Njegova četa, kao i sve jedinice MUP-a Republike Srpske, angažovane u srebreničkoj operaciji, bila je pod komandom optuženog Ljubomira Borovčanina.

Mada je od 11. do 15. jula bio u Potočarima, Sandićima i Bratuncu, svedok tvrdi da je malo šta video. Njegova četa je prvo dobila naređenje da izvrši pretres terena između Žutog mosta i Potočara "radi eventualnog nalaženja zaostalih borbenih formacija muslimanske vojske".

Pošto nisu našli nikakve "zaostale formacije", svedok i njegovi saborci su, kako kaže, otišli do baze Ujedinjenih nacija u Potočarima.

Stanojević je tamo, kako kaže, kratko razgovarao sa svojim komšinicama iz Srebrenice, ali je ubrzo došao Ratko Mladić, "zagalamio na Borovčanina" i naredio mu da vojsku i policiju pomeri odatle.

Svedok je video kako se ispred baze parkiraju autobusi i kamioni, kojima su kasnije iz Potočara transportovani žene, deca i starci.

Njegova četa je zatim vraćena u Bratunac, a sutradan je poslata u Sandiće da "obezbedi srpska sela od muslimanskih vojnika koji su se povlačili iz Srebrenice". Ni tu Stanojević, kako tvrdi, ništa značajno nije video, osim "par lica", odnosno zarobljenika, koji su se kretali ka jednoj livadi.

Jedinica se iz Sandića vratila u Bratunac i potom 15. jula raspoređena na područje Baljkovice, ali Stanojević tvrdi da nije išao s njima. Svedok je posle rata nastavio da radi kao policajac u MUP-u RS, prvo kao pozornik u Srebrenici, a od 2002. u Centru za uzgoj i dresuru pasa u Bratuncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: