"Oduzeti imovinu kriminalcima"

Direktor policije Srbije založio se za promenu zakona kako bi se podstakla zaplena nelegalno stečene imovine kriminalaca.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

16:07

Default images

Šefovi policija Jugoistočne Evrope potpisali su memorandum o saradnji u oblasti finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog dela. Samo oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktivnostima može pokazati da je država uspešna u borbi protiv organizovanog kriminala, saglasili su se šefovi policija.

Nakon potpisivanja memoranduma, operativci na terenu će bez administrativnih ograničenja moći da razmenjuju podatke o kriminalcima i tokovima njihovog novca.

Direktor srpske policije Milorad Veljović optimistično je zaključio da će se  na ovaj način pokazati da se ne isplati baviti kriminalom i da je pravda dostižna.

"Ovo je potvrda da organizovani kriminal ne može da suzbija samo jedna država. Znači, samo potpisivanje ovog sporazuma je dokaz da zajedničkim snagama i zajedničkim obaveštajnim podacima možemo kontrolisati teren i suzbijati organizovani kriminal", kaže on.

Nakon policijskih istraga imovinu može da oduzme samo sud. Josip Bogić bivši načelnik odeljenja za borbu protiv organizovanog finansijkog kriminala kaže da u zakonu već dugo postoji mogućnost da se imovina stečena kriminalom oduzme.

"U jednom članu odredbe Krivičnog zakona stoji da je sud dužan tokom čitavog krivičnog postupka da po službenoj dužnosti da utvrđuje imovinsku korist stečenu kriminalom. Tu nema nikakvog problema. Zašto to nije rađeno u proteklom periodu ostaje da drugi daju odgovor", kaže Bogić.
Direktor policije Srbije (Beta)
Konkretne posledice potpisivanja Memoranduma mogle bi biti vidljive i u potragama za haškim beguncima koji se skrivaju uz znatnu finansijsku potporu, kaže Sead Lisak iz bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu.

"Skrivanje haških bjegunaca zahtjeva značajna novčana sredstva i vjerovatno kroz razmenu informacija jednim dijelom ima značaj ovaj Memorandum za presijecanje tih tokova koji će na određeni način prekinuti tu logistiku koju imaju vezanu za skrivanje", kaže Lisak.

Lisak nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje, informacije da su se na teritoriji Bosne i Hercegovine skrivali odbegli pripadnici zemunskog klana.

Samo je rekao da se na tome od početka intenzivno radi i naglasio da će sada biti lakše. Potpisani memorandum nema nikakvu pravnu moć već je izraz volje da policija sarađuju.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Deni Iber je izjavio da je od 2004. godine, kada je projekat pod nazivom CARPO pokrenut, učinjeno mnogo u svim zemljama regiona, koje su usvojile strategije finansijske istrage, a zakonodavstvo identifikovalo problem i rešilo ga.

Iber je pohvalio saradnju policija regiona u tom projektu i ostvarene rezultate i ocenio da će današnjim potpisivanjem memoranduma o razumevanju doprineti efikasnijoj borbi na konfiskovanju i zapleni imovine stečene organizovanim kriminalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: