Razlaz u vrhu francuske levice

Socijalisti Fransoa Oland i Segolen Roajal nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj objavili su da se razilaze.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2007.

14:48

Default images

Kandidatkinja Socijalističke stranke na proteklim predsedničkim izborima izjavila je da njen raskid sa prvim sekretarom partije i višegodišnjim saputnikom nema nikakve veze sa političkom borbom u vrhu partije i najavila da nastavlja snažan politički angažman.

Segolen Roajal novinarima je potvrdila navode iz knjige dvojice novinara Frans presa u kojoj se tvrdi da Roajalova i Oland već neko vreme ne žive zajedno.

Bivša predsednička kandidatkinja levice rekla je da već neko vreme kruže glasine o raspadu njene veze sa Olandom, i da je zato rešila da "pojasni stvari" nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora.

"Nisam preduzela inicijativu, nisam dala nikakvu izjavu, suprotno onome što ja afirmišem. To je uradila novinaska agencija, koja je dala naslov. Ne samo da nisam dala izjavu o mom privatnom životu, već ono čemu se najviše protivim, pitanja novinara su se pojavila usred priče o izborima, a ja želim da svoj privatni život odvojim od političkog. Dala sam pojašnjenje. Rekla sam ono što sam morala da kažem", rekla je Roajalova.

Ona je dodala da je spremna da "ukoliko je to potrebno", preuzme političku odgovornost, što su mnogi komentatori protumačili kao nameru da se kandiduje za mesto prvog sekretara Socijalističke partije, koje je do sada zauzimao njen bivši životni saputnik.

Fransoa Oland je na pitanje novinara da li je licemerno to što je u politici podržavao Roajalovu, ali ne i u privatnom životu, izjavio da raskid sa bivšim predsedničkim kandidatom, spada u sferu privatnog života i da neće imati političke posledice.

Oland: Ne, zašto? Postoji politički život. Zajedno smo se borili, jedno za drugo, zajedno. Takođe, tu je i privatni život, i to se ne meša, zato više to neću da komentarišem.

Novinar: Da li je bilo neophodno da Roajalova politizuje informaciju o svom privatnom životu?

Oland: Mislim da je Segolen Roajal pravila kampanju. Iskoristila je čvrstu vezu sa biračima. Biće održan i kongres Socijalističke partije, gde ćemo razgovarati o njenim koracima i planovima.

Roajalova se upoznala sa Olandom 1978, na prestižnoj Visokoj nacionalnoj školi za državnu upravu. Imaju četvoro dece, ali nikada nisu zvanično bili u braku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: