"Uslovna gotovina"

Siromašni građani Njujorka uskoro će dobijati novčane nagrade za dobro ponašanje, uspeh u školi, zapošljavanje ili posete lekaru.

Izvor: FoNet

Utorak, 19.06.2007.

10:23

Default images

Reč je o merama u okviru eksperimentalnog programa za suzbijanje siromaštva, saopštile su vlasti Njujorka. Ta vrsta pomoći siromašnima nazvana je "uslovna gotovina", a u Brazilu i Meksiku je dobila veoma visoke ocene zbog uspeha u promeni ponašanja siromašnih.

U pozadini je teorija da su siromašni uhvaćeni u zamku problema koji se nadovezuju jedan na drugi, što ih sprečava da poboljšaju materijalni položaj. Kao primer se navode osobe koje se ne vakcinišu i ne idu na lekarske preglede, a potom se češće razboljevaju i na kraju gube posao.

Predviđeno je da dvogodišnji pilot-program obuhvati 14.000 ljudi, a novac će obezbediti gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg iz svog privatnog fonda, ne želeći da troši državni novac za eksperiment. Siromašni će za dobro ponašanje dobijati po 300 dolara, za dobar uspeh u školi 150 dolara, za posao i posetu lekarima po 200 dolara. Blumberg će za program izdvojiti oko 53 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: