Protest zbog titule Ruždiju

Pisac Salman Ruždi dobio britansku plemićku titulu. Vlada Pakistana protestuje.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2007.

07:45

Default images

Vlada Pakistana najavila je da će uložiti zvaničan protest jer je kraljica Elizabeta II, pored brojnih zaslužnih građana, titulom viteza odlikovala pisca Salmana Ruždija. Odluku da uz ličnosti iz sveta umetnosti, sporta, diplomatije i medija kraljica za svoj 81. rođendan vitezom proglasi pisca kom je iranski verski vođa ajatolah Homeini 1989. izrekao fatvu zbog "Satanskih stihova" Pakistan ocenjuje kao uvredu verskih osećanja muslimana.

"Salman Ruždi u svojim knjigama vređa i kleveta muslimane, što izaziva jake reakcije i snažna osećanja u muslimanskom svetu. Žalimo što je sada dobio i britansku plemićku titulu, mislimo da je takav čin bezosećajan", kaže Tasnim Aslam, portparol Ministarstva spoljnih poslova Pakistana.

Pakistanski parlament je po hitnom postupku usvojio rezoluciju prema kojoj je Ruždi optužen za bogohuljenje. Istovremeno, zahteva se da Vlada Velike Britanije povuče imenovanje pošto time izaziva versku mržnju.

"Ne želim da komentarišem odluku Pakistana, to je njihova stvar. Salman Ruždi je odlikovan zbog dugogodišnjeg i vrlo značajnog doprinosa književnosti. Kraljica svake godine odlikuje brojne zaslužne građane, neki među njima su možda kontroverzni, ali to ne umanjuje njihov značaj", kaže Robert Brinkli, britanski komesar u Pakistanu.

On kaže da je neistinito tvrditi da je taj čin uvreda islama i proroka Muhameda. "Islam je danas druga najveća veroispovest u Britaniji i mi to sasvim iskreno poštujemo", kaže on.

Među odlikovanima su i novinarka Kristijana Amanpur i bivši sovjetski dvostruki agent Oleg Gordijevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: