Oštra nota Hrvatske Sloveniji

Hrvatska Sloveniji poslala oštru notu, tražeći objašnjenje zbog prisluškivanja premijera Ive Sanadera.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2007.

08:03

Default images

Bivši premijer Slovenije Anton Rop u ponedeljak je izjavio da je od Slovenačke obaveštajne službe, SOVA, pet dana pre poslednjih parlamentarnih izbora u Sloveniji, 2004, dobio informaciju o razgovorima premijera Hrvatske Ive Sanadera i tadašnjeg vođe slovenačke opozicije, sada premijera, Janeza Janše.

Prema Ropovim tvrdnjama, razgovor se odnosio na Piranski zaliv, odnosno na planiranje pograničnog incidenta radi političke koristi. Ropa je o tome obavestio tadašnji šef SOVA.

Iako je Janšin kabinet negirao takvu sadržinu razgovora, a Janša ocenio da su takve izjave bivšeg premijera neistinite, štetne i uvredljive, Hrvatska je oštro reagovala na tu aferu.

Sanader je izjavio da je, otkako se bavi politikom, čuo već mnogo gluposti, ali da je ova jedna od najvećih, dodavši da Rop još nije preboleo poraz na izborima.

"Očigledno je da neće da prizna da su prisluškivali vođe opozicije i zato im je verovatno donekle lakše i za domaću upotrebu primerenije da kažu da su prisluškivali stranog državnika, ali ni to, u demokratskoj praksi Evope, nije dozvoljeno. Zato ćemo u razjašnjavanju tog slučaja ići do kraja", rekao je Sanader za hrvatsku TV Nova.

Hrvatska vlada, zbog prisluškivanja svog premijera, zahteva od Slovenije temeljno i hitno objašnjenje, a u Ljubljanu je već stigla i oštra protestna nota Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske. Vlada Hrvatske je akciju SOVA ocenila kao štetnu za odnose dveju država i u suprotnosti s međunarodnim standardima.

Reč je o poslednjoj u nizu afera koje u poslednje vreme potresaju SOVA. Po objavljivanju računa koji su pokazali da je SOVA iz nelegalnog "crnog fonda" platila avionsku kartu indijskom iscelitelju kako bi došao kod tadašnjeg premijera, sada predsednika Slovenije Janeza Drnovšeka, u slovenačke medije je procurela i vest o prisluškivanju, koje je SOVA sprovodila s nemačkom obaveštajnom službom. Zbog sumnji u finansijske nepravilnosti, danas u SOVA stižu službenici Računskog suda Slovenije, da bi detaljno proverili njen rad.

Istovremeno, u javnosti i u medijima u Sloveniji pojavljuje se i pitanje da li je u tajnoj službi postojala još jedna služba jer o prisluškivanju Janše i Sanadera nije bilo ni zvaničnih ni nezvaničnih informacija, koje je trebalo da dobije parlamentarna komisija koja kontroliše rad te službe. Uz to, Rop je rekao da od SOVA nije traženo da prisluškuje bilo kog domaćeg ili stranog političara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: