Savet za osobe s invaliditetom

Vlada Srbije treba što pre da formira Savet za osobe sa invaliditetom, kaže ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Izvor: Beta

Utorak, 19.06.2007.

17:50

Default images

Savet bi, kao međuresorno telo, uključio predstavnike nadležnih ministarstava i legitimne predstavnike invalidskih organizacija, dogovoreno je na sastanku Ljajića i delegacije Zajednice invalidskih organizacija Srbije.

Ljajić se, u razgovoru sa delegacijom Zajednice invalidskih organizacija Srbije, upoznao sa problemima i potrebama organizacija osoba sa invaliditetom u našoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Ljajić je najavio da će Ministarstvo preduzeti korake kako bi se što pre potpisala Međunarodna konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i tako upotpunio pravni okvir za dalje unapređenje njihovog položaja u Srbiji.

Rajkov: Smanjena sredstva fondovima za invalide

Poslanica G17 plus Gordana Rajkov, jedini poslanik sa invaliditetom u Skupštini Srbije, zatražila je od ministra finansija Mirka Cvetkovića odgovor zašto su budžetom predviđena sredstva za fondove namenjene invalidima manja nego lane.

Gordana Rajkov je, u prvom obraćanju parlamentu, rekla da su sredstva smanjena Fondu za finansiranje socijalno-humanitarnih organizacija i Fondu za položaj osoba sa invaliditetom.

Ona je naglasila da su te organizacije značajan partner Vlade u kreiranju politike namenjene invalidima.

Gordana Rajkov je zadovoljna što budžet za iduću godinu predviđa značajna sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i za program obuke invalida.

Prema njenim rečima, tokom prošle godine odvojeno je 530 miliona dinara za takav program, a posebna sredstva izdvojena su za prekvalifikaciju osoba sa invaliditetom.

"U Nacionalnoj službi zapošljavanja prošle godine zaposleno je 118 osoba sa invaliditetom, a više od 50 odsto imalo je samo osnovno obrazovanje. Od njih 118, samo dvoje je sa visokom školskom spremom", rekla je ona.

Ona je dodala da je potrebno stvoriti mogućnost samozapošljavanja osoba sa invaliditetom i naglasila da je dobro i to što se ministarstva sporta i mladih posebnim programima obraćaju toj populaciji.

Gordana Rajkov je, međutim, kao posebno odgovorne, navela ministarstva prosvete, zapošljavanja, ekonomije, zdravlja i socijalne politike.

''Invalidnost ne mora da bude teret za društvo, već investicija", rekla je ona i zahvalila se još jednom stranci G17 plus, koja joj je, kako je istakla, dala šansu da ravnopravno učestvuje u radu Skupštine.

''Nadam se da sam ja samo prva lasta i da će u sledećem mandatu u ovim klupama biti više osoba sa invaliditetom", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: