"Prekršen zakon o jeziku i pismu"

Opštinski odbor DSS-a u Medveđi traži odgovornost zbog karte opštine štampane samo na albanskom jeziku.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2007.

10:15

Default images

Opštinski odbor Demokratske stranke Srbije u Medveđi zatražio je utvrđivanje odgovornosti zato što je u Strateškom planu za bezbednost zajednice, promovisanom prošle nedelje, karta opštine štampana samo na albanskom jeziku.

U saopštenju se navodi da je u brošuri štampanoj na srpskom i albanskom jeziku karta opštine samo na albanskom jeziku, i dodaje se da je time prekršen zakon koji reguliše upotrebu jezika i pisma u Srbiji. DSS je ocenio da je tim činom "oduzeto pravo građanima srpske nacionalnosti na ravnopravnost u sopstvenoj državi, a time i jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na jezik i pismo".

DSS od nadležnih traži da "nosiocima tog protivdržanog čina budu izrečene adekvatne zakonom propisane mere".

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković kaže da je objavljivanje karte opštine s nazivima mesta samo na albanskom jeziku omaška koja će biti ispravljena.

"Kada je održana promocija Strateškog plana za bezbednost u zajednici, ja sam prvi primetio tu grešku i javno sam to rekao. Da to nisam učinio, niko je ne bi ni primetio. Greška će biti ispravljena, i mislim da sve to nije vredno takvih reakcija", kaže Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: