Lajčak novi predstavnik u BiH

Šefovi diplomatija EU imenovali slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za predstavnika EU u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

12:45

Default images

Lajčak će na toj funkciji zameniti Kristijana Švarc-Šilinga, koji 1. jula napušta dužnost. U Lajčakovom mandatu, prema odluci ministara EU, biće i zadatak "da ponudi savete i usluge dobre volje EU u političkom procesu u BiH".

Njegov mandat uključuje i "pospešenje i usaglašavanje politike u BiH, a posebno napora EU za suzbijanje organizovanog kriminala", "pripremu i primenu preustrojstva policije i snažniju i efikasniju povezanost kriminalističkog sudstva i policije u BiH, u tesnoj vezi s policijskom misijom EU".

Lajčak će imati za cilj da izdejstvuje udruživanje snaga u okviru nastojanja da se utvrde prioriteti za pomoć koju će BiH dobijati iz programa pretpristupne pomoći.

EU je dala zadatak Lajčaku da utiče na snažnije poštovanje ljudskih prava i sloboda u BiH i da s vlastima te zemlje radi na dostizanju pune saradnje s Haškim tribunalom.

Novi predstavnik EU u BiH će politički savetovati i pomagati proces ustavnih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: