EU: Povoljna dinamika u Srbiji

Šefovi diplomatija EU pozdravili su "povoljnu dinamiku zbivanja" u Srbiji i obnovu pregovora o pridruživanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

07:43

Default images

Šefovi diplomatija EU su, kako saznaje Beta, "ohrabrili" vladu u Beogradu da hapšenjem važnih optuženika Haškog suda "povoljan razvoj nastavi snažnim reformama" i dostizanjem pune saradnje sa tribunalom u Hagu.

Evropski ministri su podvukli da se hitno mora naći rešenje za status Kosova, što je od suštinske važnosti za stvaranje demokratskog i multietničkog Kosova koje će ispuniti obavezu uspostavljanja vladavine zakona, kao i za očuvanje i jačanje regionalne stabilnosti.

U zaključcima zasedanja se kaže da "Savet ministara EU ponovo ističe da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je Unija rešena da radi sa Srbijom na postizanju tog cilja".

U tom dokumentu se izražava zadovoljstvo što je nova srpska vlada "na delu iskazala rešenost i preduzela opipljivu i delotvornu akciju za punu saradnju s Haškim sudom".

Doris Pak: Reči u dela

Predsednica stalnog odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je da treba pozdraviti činjenicu da su u hapšenju Vlastimira Đorđevića učestvovale i snage Srbije.

"To pokazuje da nova Vlada Srbije reči sprovodi u dela i da je zaista spremna za punu saradnuju. To je drugo hapšenje poslednjih sedmica i ako se bude tako nastavilo, mislim da ćemo uskoro i Mladića videti u Hagu", rekla je Doris Pak Radiju Dojče vele.

Galjak: Jednostrano priznanje destabilizujuće

Portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristina Galjak izjavila je da je preovlađujuće stanovište evropskih ministara da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova destabilizovalo i Kosovo i Srbiju i region, a da bi "kvalitetno rešenje" bilo najkorisnije za samo Kosovo, za misiju EU unije u pokrajini, isto kao i za samu Srbiju i region.

Bilo kakvo jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova bi destabilizovalo i Kosovo i Srbiju i region, a "kvalitetno rešenje" bi bilo najkorisnije za samo Kosovo, za misiju Evropske unije u pokrajini, isto kao i za samu Srbiju i region, prenela je Kristina Galjak preovlađujuće stanovište evropskih ministara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: