Ekshumirane žrtve "Oluje"

Otkrivena tela 160 osoba u zajedničkoj grobnici na groblju u Petrinji, potvrdio za B92 predsednik komisije za nestale Veljko Odalović.

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2007.

15:41

Default images

Među 160 žrtava ima i civila i vojnika, kao i više od 30 žena. Nakon iskopavanja su sa posmtrnih ostataka uzeti uzorci kostiju koji će poslužiti za identifikaciju žrtava. Radi se o najvećoj poznatoj zajedničkoj grobnici na području Banije i Korduna, u kojoj se nalaze tela Srba ubijenih za vreme hrvatske vojne akcije "Oluje", izvedene u avgustu 1995. godine.

"Zavisno od kvaliteta uzorka zavisiće mnogo toga. Oni se u laboratoriji upoređuju sa krvi porodica nestalih i kada dođe do poklapanja uzoraka, onda se sa 99,9 odsto tvrdi da se radi o traženoj osobi", kaže predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac tvrdi da je Hrvatska odugovlačila sa iskopavanjem tela iz ove grobnice. Grobnica u Petrinji nastala je 1995. godine, kada su hrvatske snage "čistile teren" posle ratnih dejstava, kako bi se, nakon stvaranja političkih prilika, posmrtni ostaci identifikovali i poslali porodicama.

"Hrvati su izvrsili asanaciju terena i posle 'Bljeska' i 'Oluje' pokopali oko 1200 žrtava, ali onda su zastali. Nikako da dođu te političke prilike, realne okolnosti, kada bi se trebali ekshumirati te žrtve", kaže Štrbac.

Odalović dodaje da je saradnja sa Hrvatskom komisijom za nestale konačno dala rezultate i nada se da će se ispitati i preostalih desetak lokacija na tom području u kojima se očekuje da će se pronaći više od 500 tela.

"Od jeseni ćemo dogovoriti detalje sa Hrvatima. Ima u Petrinji, Dvoru, Selištu,... Mi ćemo brzo otići u izviđanje, dogovoriti prioritete", kaže Odalović.

Iako je ekshumacija tela u Petrinji obavljena na zahtev Haškog tribunala, taj sud nije podigao nijednu optužnicu za zločine nad srbima u "Oluji" na području Banije i Korduna, takozvanog sektora Sever, kao ni za zločine tokom "Bljeska" u Zapadnoj Slavoniji.

Savo Štrbac kaže da to može učiniti hrvatsko pravosuđe, ali i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: