Buš uskoro daje rok za nezavisnost

Predsednik SAD Džordž Buš uskoro će postaviti rok za nezavisnost Kosova ako u UN ne bude dogovora s Rusijom.

Izvor: B92

Petak, 15.06.2007.

08:47

Default images

Buš i predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se 1. i 2. jula u SAD, a ako ne bude kompromisa o Kosovu, Buš tvrdi da će uskoro biti spreman da izjavi: "Sada je dosta, Kosovo je nezavisno", prenosi Rojters.

Diplomatski izvori tvrde da SAD u četiri oka uveravaju članice EU da će, ukoliko ih Evropljani ne budu podržali, priznati nezavisnost Kosova i otići.

Vizner: Kosovo da se pripremi za nezavisnost

Zvaničnici tri članice Kontakt grupe juče su doputovali u odvojene posete Kosovu. Spremaju se simboli nezavisne države.

U glavni grad Kosova sinoć je doputovao izaslanik SAD za status Kosova Frenk Vizner, koji je pre toga bio u Parizu na sastanku Kontakt grupe, bez Rusije. On je najavio mogućnosti nastavka razgovora Srba i Albanaca o statusu Kosova i odlaganja rešavanja budućnosti Kosova.

"Razgovarali smo o rezoluciji koja će uključivati mogućnost daljih razgovora o statusu”, izjavio je Vizner posle sastanka sa albanskim liderima u Prištini. "Moramo biti sigurni da smo sve mogućnosti iscrpli", kaže on.

"Proces postizanja nezavisnosti traje duže nego što ste vi sa Kosova, ili mi, Amerikanci, želeli. Ali, važno je da se nezavisnost Kosova postigne kao rezultat rezolucije Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija, što bi omugućilo priznavanje nezavisnosti i otvorilo put za Evropsku uniju i NATO", rekao je Vizner.

Seriju poseta juče je otvorio Entoni Smit, direktor za Evropu u britanskom Forin ofisu, koji je ponovio poznatu podršku Zapada planu Martija Ahtisarija. "Ono što želimo postići u Njujorku je rezolucija o budućem statusu Kosova koja će biti zasnovana na Ahtisarijevom planu i podršci svih članova SB UN", rekao je Smit.

U poseti Prištini juče je boravio i ministar spoljnih poslova Italije Masimo Dalema, koji je posetio i italijanske trupe na terenu, a kasnije se sreo s kosovskim pregovaračkim timom.

Njegova iznenadna poseta Prištini se komentariše kao "ne samo rutinski diplomatski manevar". Tome je doprinela i Smitova izjava da je plan francuskog predsednika Nikole Sarkozija i dalje predmet intenzivnih konsultacija zapadnih sila.

"Ne treba žuriti s rešenjem za budućnost Kosova, ali je ideja da Srbija vrati suverenitet nad otcepljenom pokrajinom nezamisliva", izjavio je Dalema.

"Kosovo je de fakto nezavisno i ima garanciju EU i SAD da će na kraju biti nezavisno. Mislim da sada treba da budete pažljivi i tihi i sačekate pregovore i diskusiju međunarodne zajednice. Mi radimo, ali nam ne treba unilateralna odluka jer je takva odluka najgori scenario", poručio je Dalema. 

Premijer Kosova Agim Čeku je, međutim, insistirao na vremenskim odrednicama. "Trebaju nam takvi odgovori. Gde je limit Rusije? To će biti pitanje za  Dalemu i međunarodnu zajednicu, do kada treba da čekamo? Predsednik SAD Džordž Buš je veoma jasno rekao da će doći vreme da se kaže 'dosta'. Kada je taj trenutak?", rekao je Čeku.

Konkurs za kosovske simbole

Vlada u Prištini je raspisala konkurs za nove simbole kao reakciju na najave iz međunarodne zajednice da Kosovo treba da bude nezavisno.

Ipak, albanski lideri su svesni da simbole pokrajine ne mogu da koriste dok se ne reši konačni status. Konkurs za zastavu, grb i himnu Kosova trajaće samo 15 dana. Za nekoliko godina bilo je više predloga, a sada će posebna komisija izabrati odgovarajući.
U komisiji kažu da će idejna rešenja morati da uzmu u obzir pozitivne i negativne aspekte.

"Pozitivne stvari su jednostavan izgled simbola, koji mogu da se uklapaju međusobno. Mislimo da treba istaći pro-zapadnu orijentaciju ove zemlje i naroda. U isto vreme ljudi moraju da znaju da zastava neko vreme neće moći da bude kao zastave i simboli drugih država, uključujući i one u regionu", rekao je Hajredin Kuči, iz Komiteta za simbole.

Konkurs za simbole biće otvoren do 27. juna. Pobednik će dobiti 13.000 dolara, a drugoplasirani i trećeplasirani će dobiti devet odnosno šest hiljada dolara.

U međunarodnoj zajednici niko se nije oglasio ovim povodom, a predstavnici kosovskih Srba i vlade u Beogradu smatraju to još jednim separatističkim aktom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: