"Otvoriće se i pitanje Vojvodine"

Lider LSV Nenad Čanak izjavio sinoć da će se nakon rešavanja statusa Kosova otvoriti i pitanje autonomije Vojvodine.

Izvor: Beta

Subota, 09.06.2007.

10:49

Default images

"Nakon rešavanja statusa Kosova, nedostajaće jedan odgovor. Odnosno, kako može od osam federalnih jedinica bivše Jugoslavije da postoji sedam odgovora? Jedan odgovor nedostaje, a to je Vojvodina. Kako će taj odgovor glasiti, to zavisi od nas", rekao je Čanak na tribini u Novom Sadu.

"Vojvodina je 1918. godine ušla u Kraljevinu Slovenaca, Hrvata i Srba sa svojom teritorijom, autonomijom, svojim stanovništvom i svojom privredom", naveo je Čanak, kao i da je Vojvodina od tada pa do prošle godine bila u sastavu raznih Jugoslavija, kao i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, ali nikada u sastavu nezavisne Srbije.

Prema njegovim rečima, pre ulaska u Kraljevinu SHS, Srbija je bila nezavisna država svega 36 godina, dok je pre toga "uvek bila pod okupatorom", a posle toga "uvek u nekoj zajednici".

"Nezavisnu Srbiju nije napravio ni Karađorđe niti neki drugi junak, već Milo Đukanović, koji je organizovao uspešan referendum o nezavisnosti Crne Gore. S druge strane, stanovništvo Srbije na okupu drži komesar EU Oli Ren, koji našim građanima ne da vizne olakšice, jer bi u suprotnom svi pobegli iz ovog raja", rekao je lider LSV-a.

On je rekao da u Srbiji ne postoji "jedna nego dve vlade Srbije", koje funkcionišu kao "interesne grupe" koje su sklopile koalicioni sporazum da bi između sebe podelili sredstva dobijena privatizacijom Elektroprivrede Srbije, Naftne industrije Srbije i vojne imovine.

"Prvu vladu vodi Vojislav Koštunica, a drugu Božidar Đelić. Oni jedni druge ne obaveštavaju šta rade", kazao je Čanak, koji je, kao republički poslanik, za sebe rekao da je "upućen na izdržavanje mandata u Skupštinu Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: