Prva hapšenja u aferi "Mreža"

Zbog šverca cigareta u aferi "Mreža" uhapšeno 8 osoba, dok se za 6 i dalje traga, saznaje B92. Glavni organizator Stanko Subotić.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2007.

13:19

Default images

Kao glavni organizator ove kriminalne grupe označen je Stanko Subotić Cane, vlasnik preduzeća MIA, za kojim će biti izdata Interpolova poternica, a kao glavni koordinator - Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne uprave carina. U svom saopštenju, MUP Srbije navodi da je država time oštećena za oko 40 miliona evra u periodu 1995-1998. godine.

Najzvučnije ime među osmoricom uhapšenih jeMilan Milanović Mrgud, poznat kao organizator paravojne jedinice Škorpioni. Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Republike Srpske Krajine osumnjičen je da je organizovao ilegalno prebacivanje cigareta iz Krajine u Srbiju, i učestvovao u organizovanom prebacivanja cigareta preko graničnog prelaza Kelebija iz Mađarske u Srbiju.

Ovaj bliski saradnik Stanka Subotića organizovao je i fizičko obezbeđenje cigareta u magacinu u Rumenki. Policija ga označava i kao nalogodavca protivpravnog hapšenja finansijskih inspektora i policajaca.

Među osumnjičenima je i Mihalj Kertes, koji se tereti da je kao direktor carine organizovao carinike kako bi omogućili nelegalan ulazak cigareta i neometano kretanje kamiona do magacina.

Kertes je već u zatvoru zbog optužbe da je učesnik afere "Kipar". Privedeni su i bivši carinici Nebojša Nikolić Tarzan i Drage Dodevski koji su po Kertesovom nalogu omogućavali ulazak cigareta bez carinskog evidentiranja. Uhapšeni su i Miodrag Zavišić, bivši načelnik novosadske policije i Milan Popivoda, bivši načelnik DB-a u Novom Sadu koji su, kako pokazuje policijska istraga, obustavljali kontrole šverca cigareta u magacinima u Futogu i Rumenki.

U akciji policije uhapšen je i Milan Ranković Pekin, za koga se sumnja da je osim organizovanja distribucije cigareta učestvovao je u protivpravnom lišavanju slobode pripadnika finansijske policije.

Policija tvrdi da ovo nije kraj hapšenja, a i specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović je za B92 pokušao da objasni zašto među osumnjičenima nema Marka Miloševića, u akciji "Mreža" 2003. godine označen kao glavni organizator kriminalne grupe, kao i Jovice Stanišića, bivšeg načelnika DB-a:

"Sva lica koja su upletena u ilegalni promet duvana na srpskom tržštu biće obuhvaćena istragom i akcijom. Nemojte da me dovodite u situaciju da licitiram i navodim pojedinačno, ali kažem: sva lica ćemo obuhvatiti", kazao je Radovanović.

Radovanović je kasnije večeras rekao za RTS da će za nekoliko dana biti saopštena imena svih ljudi protiv kojih se vodi istraga zbog šverca cigareta.

Informacije Insajdera

O pretnjama, otmicama i nelegalnom hapšenju finansijskih policajaca u magacinima punim švercovanih cigareta svojevremeno je u Insajderu TV B92 govorio i Miroslav Uzelac, koji je u to vreme kao finansijski inspektor išao da proveri da li se u magacinu u Rumenki skladišti nelegalna roba.

"Uletela su tri nemaskirana lika s kratkim cevima, uz neverovatnu buku su se ostrašćeno bacili na nas, mene su bacili na zid, glavom prema zidu, dobio sam udarac nogom u cevanicu", kazao je on.

"Kolegu je jedan od te trojice bacio preko stola, pali su na pod. Prislonili su mi revolvere na slabine tako jako da sam, verujte, posle nedelju dana imao crvene plikove i masnice u predelu bubrega", kaže on.

"Vodili su nas jedno 50-100 metara pored žice prema kanalu i onda su krenuli udesno i ugledao sam svetlo prema kom nas vode i to mi je dalo nadu da neću biti likvidiran", kazao je Uzelac.

U ovoj akciji policija je uhapsila i Miroslava Pešića, za koga se sumnja da je po Subotićevom nalogu gotovinom plaćao cigarete preduzeću Makedonijatabak u Skoplju, kao i Ivana Olujić, pevačica iz Novog Sada za koju policija navodi da je pomagala u pronalasku magacina i kupaca.

B92 je u emisiji Insajder još prošle godine objavio jednu od šema šverca cigareta. Na graničnim prelazima Kelebija i Preševo pripadnici mobilnih ekipa Savezne uprave carina propuštali su, bez carinskog evidentiranja, kamione s cigaretama, koji su potom upućivani u ilegalne magacine u Novom Sadu, Futogu i Rumenki, odakle su usmeravani prema mrežama krijumčara i preprodavaca.

Utvrđeno je da je samo tokom 1996. propušteno 76 šlepera s cigaretama, vrednosti oko 14 miliona maraka. Sve cigarete plasirane su na ilegalnom tržistu u Srbiji, koje je, pored ostalih, od kontrole štitio i jedan broj rukovodilaca u Ministrastvu unutrašnjih poslova.

Policija traga za ostalim članovima kriminalne grupe. Pored organizatora Stanka Subotića Caneta policija traži i Nikolu Miloševića, Subotićevog sestrića koji se tereti da je vršio naplatu nelegalno prodatih cigareta i prebacivao novac na inostrane račune.

Policiji su nedostupni i Ivan Krčmaričić, Đorđe Subotić, Luka Nenadić, Jovica Ranđelović i Stevan Banović.

Zanimljivo je da je u ovoj akciji hapšenja policija preskočila mnoga imena koja se navode u izveštaju Mreža, a koja su objavljena u Insajderu prošle godine.

U tom izveštaju navodi se da postoji osam grupa i više od 200 imena osoba koje su učestvovale u švercu cigareta. Najviše čudi to što se ne spominje Marko Milošević, u akciji "Mreža" 2003. godine označen kao glavni organizator šverca.

Inače, od polovine devedesetih vođeno je nekoliko istraga o švercu cigareta čiji rezultati nikada nisu objavljeni. Ekipa Insajdera objavila je da je odmah po završetku akcije Sablja, specijalnom naredbom Dušana Mihajilovića započela još jedna istraga, nazvana tajna akcija "Mreža".

Rezultat je najtemeljnija analiza šverca cigareta i umešanosti države u ovaj posao. Podaci koji su prikupljeni bili su dovoljni za pokretanje krivičnog postupka, ali po tom izveštaju do sada nije postupano.

Subotić za Insajder: Nikakav nelegalan šverc

Stanko Subotić Cane javnosti je postao poznat 2001. kada je hrvatski Nacional objavio seriju tekstova o švercu cigareta.

U policijskom izveštaju tajne akcije Mreža, koja je vođena 2003, a koji je pre godinu dana objavio Insajder B92, Stanko Subotić, biznismen iz Srbije, koji već godinama živi u Ženevi, takođe je označen kao jedan od glavnih švercera cigareta na ovim prostorima.

Subotić danas živi u Ženevi, u Grčkoj distribuira bezalkoholna pića i sportsku opremu, u Francuskoj ima stotine hektara vinograda i pravi vino.

U Srbiji, pored fabrike mesa, ima preduzeće Futura plus, u čijem vlasništvu je danas najveća prodajna mreža kioska. Upravo kroz Futuru plus, Stanković je danas jedan od sponzora FK Crvena zvezda.

Trgovinom cigareta počeo je da se bavi 1995. godine kao vlasnik dva fri-šopa na prelazu Đeneral Janković. Sledeće godine postaje ekskluzivni distributer svih svetskih proizvođača cigareta.

Međutim, u policijskom izvestaju tajne akcije Mreža navodi se da je najviše činjenica o nezakonitom poslovanju krijumčarenja cigareta prikupljeno za preduzeća koja je kontrolisao upravo Subotić.

Subotić je u Insajderu rekao da je video izveštaj i da mu ga je pokazao lično tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović.

B92: Dakle, videli ste taj izveštaj, u tom izveštaju se navode detalji.

Stanko Subotić: Verujte mi, to je gomila gluposti, konstrukcija i moj utisak je takav.

B92: Ništa nije tačno?

Stanko Subotić: Ništa osim da se zovem Stanko Subotić.

B92: Cigarete koje ste uvozili nikada nisu završile na nelegalnom tržištu?

Stanko Subotić: Nikada. Je l' imate bilo kakav dokaz i sve ostalo što dokazuje nelegalnu trgovinu? Ako imate, možemo da pričamo.

Dušan Mihajlović nikada nije odgovorio na pitanje zašto je kao ministar policije prekršio zakon i tada osumnjičenom Subotiću pokazao rezultate policijske istrage.

Stanko Subotić: Za taj izveštaj pitajte ljude koji su pravili taj izveštaj. Neka vam oni kažu. Ja sam vam rekao šta imam da vam kažem. To nije tačno, to što sam čitao je užas jedan. Čista manipulacija, a to pitajte te ljude koji su radili izveštaj. Pitajte Dušana Mihajlovića zbog čega mi je pokazivao taj izveštaj i zbog čega mi je tvrdio da su radili neku istragu i da navodno, kada je mene zvao, zvao me je da mi se praktično izvini i da kaže da mu je žao jer je ustanovio da je sve sto je rađeno bila čista manipulacija, da bi on voleo da gaji odnose sa mnom, da budemo u prijateljskom odnosu itd. Zar je po vama to logično?

Stanko Subotić važi za biznismena koji uvek ima dobre veze sa ljudima iz sveta politike, biznisa i policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: