Iskopavanje potencijalne grobnice

Istraživanje potencijalne lokacije masovne grobnice u zoni razdvajanja Kosova i Srbije, kod kamenoloma Majdan, počeće sutra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2007.

15:36

Default images

Istražni sudija će, po zahtevu Tužilaštva, početi sa proverom informacija koje je dalo nekoliko svedoka, tvrdeći da je tu 3. juna 1999. godine, u vreme NATO-bombardovanja, u četiri kamiona dovezeno oko između 300 i 500 leševa sa Kosova.

Veruje se da su tela prvo bila sahranjena na drugom mestu, da su zatim iskopana, prenesena i zakopana 3. juna 1999. godine kod kamenoloma Majdan, prenosi Rojters. To je bila nedelja pred kraj NATO-bombardovanja.

Neimenovani zvaničnik kosovske uprave rekao je agenciji Rojters da su leševi verovatno pomereni po nalogu vlasti Srbije kako bi se prikrili ratni zločini.

Radovima će, osim istražnog sudije Veća za ratne zločine, prisustvovati i zamenik tužioca za ratne zločine, predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Tribunala u Hagu, Misije OEBS-a, UNMIK-a, privremenih institucija na Kosovu i Metohiji, kao i MUP-a Srbije.

Vekarić: Počinju ispitivanja

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da počinju ispitivanja na potencijalnoj masovnoj grobnici u rejonu Raške.

Vekarić objašnjava da se radi o oblasti nedaleko od administrativne granice sa Kosovom, a postoje indicije da je tamo pokopan veliki broj žrtava sa Kosova.

Vekarić dodaje da početak radova na otkopavanju masovne grobnice nema nikakve veze s dolaskom Karle Del Ponte u Beograd, jer je planiran ranije

"Još uvek precizno ne znamo da li postoji grobnica ili ne ali postoje ozbiljne indicije da je tamo možda pokopano i više od 350 tela, dakle postoje indicije da je nekoliko kamiona sa telima došlo do te lokacije, odnosno postoje izjave svedoka, i mi ćemo to sutra proveriti", kazao je Vekarić u Vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: