Tužiteljka: Nikolić i Vučić lukavi

Poslanici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić ne mogu biti prekršajno kažnjeni zbog lepljenja plakata "Bulevar Ratka Mladića".

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2007.

07:51

Default images

Iako su predstavnici Srpske radikalne stranke najavljujući lepljenje plakata sa likom Ratka Mladića tokom vikenda rekli da će se odreći poslaničkog imuniteta, u tužilaštvu je upravo imunitet naveden kao razlog što oni neće biti ni prekršajno gonjeni.

Tužiteljka Četvrtog opštinskog tužilaštva Biljana Radovanović rekla je za Blic da prekršajno mogu biti kažnjeni svi koji nemaju poslanički imunitet.

Međutim, tužiteljka danas nije htela da pojasni zašto je poslanički imunitet uvažen, iako su ga se Nikolić i Vučić unapred odrekli. Umesto toga, Biljana Radovanović je pohvalila sve državne organe jer su dobro odradili svoj posao.

Dalje delovanje je preuzelo Odeljenje za javni red i mir, a epilog je rešenje gradskog sudije za prekršaje, koji je počinioce oglasio odgovornim i izrekao im kaznu zatvora do 30 dana.

Događaji koji su usledili, gde su se sada umešale političke stranke, jesu samo politička reagovanja na ovakav rad državnih organa i, naravno, nisu predmet interesovanja javnog tužioca i njegova zakonska nadležnost.   

U međuvremenu, radikali i dalje ponavljaju da se neće štiti poslaničkim imunitetom. Na pitanje da li bi se pozvali na imunitet, ako bi bio pokrenut postupak protiv članova SRS-a, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić odlučno tvrdi da ne bi.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je za B92 da je neprihvatljivo što državni organi nisu reagovali tokom akcije radikala.

"Oni nisu reagovali, jer se pravdaju nepostojanjem nekih pravnih osnova, kojih nema jer Koštunica i njegova vlada to ne žele da urade", izjavio je Jovanović za B92.

"Današnji politički nastup radikala je direktna posledica nemoći, nesposobnosti i interesa vlasti u Srbiji, koji Srbiju i svet plaše radikalima takvim kakvi su, a istovremeno dele sa tim radikalima identične stavove po suštinskim pitanjima", kaže on.

"Danas su radikali politički problem Srbije, a sutra će taj politički problem biti politički partner u odbrani Kosova, u pronalaženju izgovora za nesposobnost saradnje sa Haškim tribunalom", kaže on.

"Biće politički partner u pisanju Ustava, a problem će biti oni koji se danas ponašaju na isti način na koji su se ponašali u izbornoj kampanji i koji će sutra, bez obzira na posledice, braniti osnovne političke vrednosti koje su Srbiji potrebne", kaže Jovanović.

Demokratska omladina Beograda najavila je da će u narednom periodu skinuti plakate s natpisom "Bulevar Ratka Mladića". "Nećemo dozvoliti da ulicu koja je voljom 30.000 građana dobila naziv Bulevar Zorana Đinđića ruže plakati stidne sadržine", navode oni.

"Zbog toga ćemo plakate skinuti u narednom periodu, bez prisustva radikala, ne želeći da izazivamo sukobe, koji nikome nisu potrebni", navodi se u saopštenju omladine DS-a.

Pogrešno shvaćen imunitet

Urednik Srpske pravne revije i saradnik Insitituta za evropske studije Vladimir Todorić ocenio je za B92 da je moguće pokretanje krivičnog postupka, ukoliko bi javni tužilac ušao u motive za organizovanje skupa.

"U tom slučaju, on bi mogao da vidi da motiv nije samo glorifikacija jednog imena, nego simbola šta taj čovek predstavlja, a to je simbol mržnje prema Muslimanima devedesetih godina", smatra Todorić.

"Ovo sklanjanje iza prekršajnog postupka je pokušaj dezavuisanja i izbegavanje tako nečega iz razloga oko tog imuniteta", kaže on.

"Imunitet se poslanicima daje iz jednog razloga, iz razloga da bi se oni zaštitili od pritisaka izvršne vlasti, koji im mogu smetati u vršenju poslaničke funkcije, ne daje se imunitet poslanicima da bi oni mogli naokolo ulicom i vršili krivična dela".

Stav ministra policije Dragana Jočića da lepljenje plakata na B92 nije krivično delo, već politički događaj, Todorić tumači kao naopako shvatanje legalizma, prema kojem su svi politički stavovi prihvatljivi.

"Ako govorimo o vrednosnom karakteru ove izjave i pravnom tumačenju, videćemo da je to katastrofalna, ali s jedne strane, politički i marketinški, to je veoma pametan potez. "Meni je opet žao što ne razgovaramo o izjavi ministra policije, nego govorimo o izjavi potpredsednika DSS-a", kaže on.

"To jeste bio politički događaj, i to je bilo izražavanje političkog stava, ali ne mogu ja sada da sazovem sutra politički skup, na kome ću se složiti sa idejom Adolfa Hitlera i reći da Cigane i Jevreje u Evropi treba isterati i treba pobiti. Postoje ograničenja slobode izražavanja", navodi Todorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: