Moskva: Zabranjena gej-parada

Gradske vlasti Moskve i ove godine odbile da aktivistima za prava seksualnih manjina dozvole održavanje parade.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2007.

14:11

Default images

Vlasti su navele da će svako okupljanje sprečiti. Ispred gradske vlade bilo je dosta policajaca koji su sprečili aktiviste da predaju pismo podrške s potpisima više od 40 poslanika Evropskog parlamenta. Policija je bila manje efikasna u sprečavanju protivnika homoseskualnih veza da napadaju aktiviste.

Dvadesetak aktivista je uhapšeno, među njima organizatori, i makar dva člana Evropskog parlamenta. Dozvola za paradu je odbijena uz objašnjenje da to narušava prava i interese drugih građana.

Dmitri Antonov, protivnik okupljanja, izjavio je kako želi jasvno da kaže da "želi smrt pederima i perverznjacima". "Ja sam pravoslavac i to je stav pravoslavne crkve", rekao je on.

Jedna od zagovornica parade koja nije održana kaže da samo radi ono što želi i što misli da je neophodno uraditi. "Odvratno je što oni izražavaju fašističke predrasude. Moje rođake su ubili fašisti. Odvratno mi je da gledam i slušam te kopilane koji imaju samo jednu moždanu ćeliju", kaže ona.

Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov je početkom godine gej-paradu nazvao bogohujljenjem i satanističkim događajem.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je uzdržaniji i u februaru rekao da on na homoseksualizam gleda iz ugla demografskih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: