Okončana kriza u Ukrajini

Politička kriza u Ukrajini je okončana, objavio je predsednik te zemlje Viktor Juščenko.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2007.

12:34

Default images

Posle skoro tri meseca ozbiljnih političkih napetosti i skoro svakodnevnih demonstracija, predsednik, premijer i predsednik parlamenta uspeli su da dođu do kompromisa i odrede datum održavanja novih izbora.

Osam sati pregovora, posle dva i po meseca prepiranja, predsedničkih ukaza i premijerovg odbijanja da ih prihvati, bile su izgleda dovoljne da se premijer i predsednik konačno dogovore.

Viktor Juščenko, predsednik Ukrajine, kaže kako se sada može reći da je politička kriza u Ukrajini završena. "Posle dugih razgovora, koji nikako nisu bili laki, našli smo kompromisno rešenje", kaže on.

Viktor Janukovič, premijer Ukrajine, kaže da je sleđen princip da se ne sme dozvoliti da dođe do unutrašnjih sukoba koji bi mogli da imaju loše posledice. "Posebno smo poslednjih dana shvatili da moramo da stavimo tačku na događeje koji mogu da dovedu do građanskih sukoba", kaže Janukovič.

Dok su se dva ljuta protivnika dogovarala, ka Kijevu su marširali pripadnici specijalnih policijskih snaga. Poslednjim ukazom, predsednik je stavio policijske snage pod svoju komandu i naredio im da uspostve red. Ministar policije, lojalan premijeru, tim istim snagama je naredio da ostanu u bazama. Mnogi su poslušali predsednika.

General Aleksandar Kihtenko, komandant specijalih snaga policije, izjavio je da je naređenje da se komandovanje specijalnim policijskim snagama prebaci sa ministarstva policije na predsednika došlo od predsednika i da tome nije mogao da se suprotstavi. "Pre tog ukaza, ja sam ispunjavao naređenja ministra policije", kaže on.

Predsednik, premijer i predsednik parlamenta Aleksandar Moroz dogovorili su se da parlamentarni izbori u Ukrajini budu održani 30. septembra, što je treći datum otkad je premijer početkom aprila raspustio parlament i raspisao izbore. Od tada su sledili jedan ukaz za drugim i optužbe druge strane da je sve to neuistavno i demonstracije pristalica obe strane.

Danas će, u znak da su se zaista dogovorili, dva Viktora zajedno otići na fudbal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: