Na današnji dan, 27. maj

Višegradska povelja, umrli Kalvin, Paganini, Koh i Nehru, osnovan Sankt Peterburg, rođeni Šantić, Dankan, Radojčić i Kisindžer

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2007.

12:35

Default images

1358. Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I uručio gradu Dubrovniku Višegradsku povelju. Dubrovačka komuna dobila samoupravu, uz obavezu plaćanja godišnjeg danka i pružanja pomorske pomoći novom gospodaru.

1564. Umro švajcarski teolog francuskog porekla Žan Kalvin, vođa frakcije protestantizma u Ženevi. Ta frakcija imala mnoge pristalice u evropskim zemljama, posebno u Francuskoj, izazvala velike društvene potrese. Njegovo delo "Temelji hrišćanstva" postalo priručnik protestantske teologije.

1679. Parlament Engleske usvojio Habeas Corpus Act, zakon koji štiti građane od nezakonitog hapšenja i utamničenja. Osnovni principi tog zakona ugrađeni u Ustav SAD.

1703. Ruski car Petar Veliki osnovao Sankt Peterburg, novu prestonicu Rusije, na ušću reke Neve u Baltičko more. Od 1924. Lenjingrad, od 1991. ponovo Sankt Peterburg, glavni grad Rusije bio do 1918.

1806. Francuska vojska ušla u Dubrovnik. Dubrovačka Republika izgubila viševekovnu nezavisnost, formalno ukinuta 31. januara 1908. i pripojena Italiji.

1840. Umro italijanski virtuoz na violini i kompozitor Nikolo Paganini.

1860. Đuzepe Garibaldi, u pohodu za ujedinjenje Italije, zauzeo Palermo na Siciliji.

1868. U Mostaru rođen srpski pesnik Aleksa Šantić. Pripadao mostarskom krugu oko književnog lista Zora, koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem.

1878. Rođena američka igračica irskog porekla Isidora Dankan, začetnica modernog baletskog pravca u kom dominira slobodan igrački pokret. Bila u ljubavnoj vezi s ruskim pesnikom Sergejem Jesenjinom.

1905. U Rusko-japanskom ratu, ruska flota doživela težak poraz u bici kod Cušime, izgubivši 26 od 45 brodova.

1909. Rođen srpski istoričar umetnosti Svetozar Radojčić, profesor Filozofskog fakulteta u Skoplju i Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1910. Umro nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. 1882. otkrio bacil tuberkuloze. Izolovao i bacil antraksa i utvrdio izazivača kolere.

1923. Rođen američki diplomata nemačkog porekla Hajnc Alfred Kizinger, poznat kao Henri Kisindžer, jedna od vodećih ličnosti u posleratnoj diplomatiji SAD. Bio savetnik za nacionalnu bezbednost i državni sekretar. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1973. Zaslužan za otopljavanje odnosa SAD sa SSSR-om i Kinom i za uspeh mirovnih pregovora s Vijetnamom.

1937. U San Francisku pušten u saobraćaj Golden gejt, jedan od najvećih mostova na svetu.

1941. Britanska mornarica, uz pomoć avijacije, u II svetskom ratu potopila nemački ratni brod Bizmark. Poginulo 2.300 ljudi.

1942. U okupiranoj Čehoslovačkoj smrtno ranjen šef Gestapa Rajnhard Hajdrih. Njegova smrt 4. juna izazvala talas represalija protiv stanovništva u Češkoj i Moravskoj.

1960. U Turskoj vojnim udarom oborena vlada Adnana Menderesa. Vlast preuzeo Komitet nacionalnog jedinstva s generalom Kemalom Girselom na čelu.

1964. Umro indijski državnik Džavaharlal Nehru, prvi premijer nezavisne Indije i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

1988. Sirijske trupe ušle u južna predgrađa Bejruta i okončale tronedeljene ulične borbe rivalskih muslimanskih šiitskih milicija.

1992. U redu za hleb u centru Sarajeva od eksplozije granate 16 osoba poginulo, 144 povređene.

1993. U eksploziji automobila-bombe ispred galerije Ufici u Firenci pet ljudi poginulo, kolekcija galerije oštećena.

1997. NATO i Rusija potpisali Osnivački akt o međusobnoj saradnji, formiran zajednički Stalni savet NATO-Rusija za konsultacije o evropskoj bezbednosti.

1997. Šefovi diplomatija Hrvatske i Jugoslavije Mate Granić i Milan Milutinović u Zagrebu potpisali konzularnu konvenciju kojom se uređuje status diplomatskih predstavništva.

1999. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i četiri funkcionera Jugoslavije i Srbije za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu.

2001. U Japanu održan prvi referendum na temu energetike. Stanovnici sela Kariva, u kom je najveća nuklearna elektrana na svetu, izjasnili se protiv korišćenja recikliranog plutonijuma u njenim postrojenjima.

2002. Na referendumu u Tunisu građani se izjasnili za ustavne reforme na osnovu kojih predsednik Zine el Abidine Ben Ali praktično može da ostane doživotno na vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: