"Tvojih 5 minuta, nečiji ceo život"

Institut za transfuziju krvi beleži sve manje dobrovoljnih davalaca, ako se taj trend nastavi Srbiji preti ozbiljna nestašica

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2007.

14:12

Default images

Institut i B92 sutra pokreću akciju dobrovoljnog davanja krvi na Trgu Republike, gde će svi građani moći da se druže s TV licima, daju krv i tako pomognu onima kojima je krv potrebna.

U Institutu za transfuziju krvi, frižideri sa svežom krvlju su poluprazni. Zbog toga se trenutno odlažu mnoge hirurške intervencije i operacije, pacijenti čekaju, a porodice pacijenata dovedene su u situaciju da same traže dobrovoljne davaoce. Na registrovane davaoce apeluje se i putem SMS-ova, u kojima se navodi da, ako se osećaju dobro, dođu u Insitut i daju krv.

Snežana Drašković, direktorka Instituta, kaže da od 15. maja ima manje davalaca krvi. "Uvek se suočavamo s letnjim deficitom i tako odlažemo mnoge intervencije. Imamo tri dnevne rezerve, a trebalo bi da ih ima pet. Smanjenje postoji, naši mobilni timovi non-stop rade i sada imamo dve trećine davalaca, ali moramo apelovati na dobrovoljne davaoce", kaže ona.

Zbog opasnosti koje nosi nestašica krvi, B92 se priključio akciji dobrovoljnog davanja krvi "Tvojih pet minuta, nečiji ceo život". B92 će na Trg Republike dovesti poznate ličnosti i pokušati da privuče što više građana da daju krv, a svaki davalac dobiće i poklon.

Veran Matić, direktor B92, kaže da je cilj pokušati kupiti još jedan autobus, kako bi postojala još jedna mobilna jedinica za prikupljanje krvi. "Hoćemo da napravimo takmičarsku atmosferu", kaže Matić.

Oko 70 odsto dobrovoljnih davalaca krvi su zaposleni, 13 odsto studenti, 10 učenici završnih razreda, a oko sedam odsto nezaposleni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: