Radikali ispred B92

Radikali lepili plakate sa imenom Ratka Mladića u Bulevaru AVNOJ-a, na i oko zgrade B92. Nedaleko protest organizovao LDP.

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.05.2007.

10:13

Default images

Na uglu Bulevara AVNOJ-a i Ulice španskih boraca se oko podneva okupilo 200 članova SRS-a, pripadnika pokreta Obraz i navijačkog udruženja Familija, koji su se odazvali akciji lepljenja plakata sa imenom Ratka Mladića. Oni su potom prošetali 100 metara do zgrade B92, gde su uzvikivali uvrede na račun zaposlenih, i skandirali Ratku Mladiću.

Okupljanima se obratio megafonom funkcioner radikala Aleksandar Vučić, nakon čega su se okupljeni razišli. U okolini je izlepljeno više plakata sa natpisom "Bulevar Ratka Mladića", četiri i na samu zgradu B92.

"Ovo je naš način da pokažemo da ne mogu da nas uplaše i da je Srbiji sloboda bila i ostala najvažnija, pa neka dođu da i nas uhapse. Sa oduševljenjem ih dočekujemo i nikakav problem u tome ne vidimo", rekao je Vučić, nakon što je i sâm zalepio jednu plakatu.

"Naša današnja akcija 'Sloboda u pet do 12' je sprovedena, jer u Srbiji ne postoji sloboda i jer deca i mladi ljudi, ali i svi ostali ljudi, nemaju pravo da misle drugačije od antisrpskog režima Borisa Tadića i Vojislava Koštunice", rekao je Vučić.

Bulevar Zorana Đinđića i večeras je mesto okupljanja pristalica odbeglog generala Mladića. Grupa ljudi koja se izjašnjavaju kao pripadnici nevladine organizacije Familija srpskih navijača okupila se oko 18 sati ispred zgrade B92, kako bi podržala mladiće koji su uhapšeni zbog lepljenja plakata podrške Mladiću.

Potpredsednik Skupštine Srbije i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić izjavio je tom prilikom da "Zoran Đinđić ne zaslužuje da i jedna ulica nosi njegovo ime sem možda Šilerove".

Delić je rekao i da se preimenovanjem tog bulevara "vrši pravno nasilje nad Srbijom" i da istoriji treba prepustiti da pokaže ko zaslužuje da dobije naziv ulice.

Grupa se razišla oko 19 časova.

Gradski odbora DS-a i LSV večeras su osudile današnje lepljenje plakata. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak najavio je da će ta stranka u Skupštini Srbije pokrenuti inicijatiu za donošenje zakona kojim bi se krivično sankcionisalo poricanje genocida i veličanje ratnih zločina.

Podsetimo, poslanici SRS-a su akciju lepljanja plakata sa natpisom "Bulevar Ratka Mladića" juče najavili kao znak protesta zbog hapšenja osoba koje su iste takve plakate lepile prošle nedelje.
Na skupu i pripadnici srpskih neonacistièkih organizacija
Istovremeno kada su se radikali danas okupili ispred zgrade B92, nekoliko stotina metara dalje, kod zgrade novog Merkatora, oko sto pripadnika Liberalno-demokratske partije organizovalo je protest, sa kojim su izrazili negodovanje zbog lepljenja plakata sa Mladićevim imenom.

Uglavnom mlađa grupa onih koji su se okupili ispred zgrade B92 je došla u verbalni sukob sa članovima LDP-a kada je prolazila pored njih. Pristalice Ratka Mladića su upotrebljavali i nacističko salutiranje, uz povike "Ustaše, ustaše" upućene okupljenima ispred Merkatora.

Skup LDP-a je okončan oko 13 časova.

Pojačano prisustvo policije je sprečilo bilo kakav fizički kontakt suprotstavljenih strana. 

Liberalno-demokratska partija je danas ranije saopštila da nijedan plakat sa imenom lica optuženog za ratne zločine ne sme da se pojavi u ulici koja nosi ime premijera Zorana Đinđića, kao ni na jednom drugom mestu u gradu.

"Takvi plakati su uvreda za svakog pristojnog građanina i građansku Srbiju, koji svoju budućnost vide u Srbiji koju je želeo Zoran Đinđić, a ne u Srbiji koju je stvorio Ratko Mladić", kaže se u saopštenju LDP-a.

Ratko Mladić je optužen pred Haškim tribunalom zbog zločina u BiH i počinjenog genocida nad više hiljada srebreničkih Bošnjaka.

"Najnovija kampanja podrške Mladiću, koju je pokrenula Srpska radikalna stranka, nanosi štetu imidžu Srbije i to još veću u trenucima kada se donosi odluka o budućem statusu Kosova", kaže za B92 sociolog Milan Nikolić.

Negativne posledice "političke sabotaže" radikala osetiće vremenom i oni slojevi društva koji ih u ovom trenutku podržavaju, ocenjuje Nikolić.

Analitičari: Provokacija radikalizacijom

Jučerašnjoj najavi ministra pravde Dušana Petrovića da će pozdraviti eventualnu odluku pravosuđa da reaguje na radikalsku akciju lepljenja plakata sa imenom haških optuženika danas se pridružio i G17 plus.

Istovremeno sociolozi upozoravaju da i javnost mora da reaguje na ovakve događaje jer odbrana zločina često prelazi u saučesništvo u njemu. Lepljenje plakata na zabranjenim mestima i to sa imenom najtraženijeg haškog optuženika je ozbiljan prekršaj, ocenjuju pravnici.

Veličanje begunaca od međunarodne pravde i vređanje pijeteta prema mrtvom čoveku predstavlja bezobzirnu političku provokaciju, ocenjuje stručnjak za pravo Vesna Rakić Vodinelić.
Ona naglašava da to što su poslanici radikala provocirali javnost time što su pozivali policuju da ih hapsi, tvrtdeći da se odriču imuniteta ne znači apsolutno ništa, jer im za to delo ne preti bilo kakav ozbiljna opasnost.

"Lepljenje plakata na zabranjenim mestima jeste prekršaj. Ovo je jedan ozbiljan prekršaj. Ali svi prekršaji kod nas sankcionisani su ili visokim ili niskim novčanim kaznama ili zatvorom. To je neadekvtana kazna. Takve kazne se retko gde sreću u svetu kao jedine kazne", objašnjava Rakić Vodinelić.

Istovremeno u G17 plus pozivaju tužioca da reaguju na radikalsko pozivanje na otpor koje po njima predstavlja predstavlja krivično delo po članu 325 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Sociolog Ratko Božović kaže da su ovakve akcije rezultat velikog haosa u oblasti vrednovanja i razumevanja svakodenvice sa stanovišta kulture.  Božović  smatra da u  tome što čine radikali postoji rđavo izabrani stil čije posledice mogu biti nepopravljave, i podseća da braniti zločin znači saučesništvo u njemu.

"Ali ja držim da je najveći nesporazum javnosti ovde gluvonemo prisustvo ravnodušnosti ili nedostatak kritičke javosnti koja je morala pročitati šta je ko činio i učionio i da to postane jasno. Ovde je sve izgleda postalo nejasno zato što kritička javost ne postoji i zato što nije htela da se odredi i opredeli", smatra Božović.

Sociolog Jovo Bakić ocenio je u današnjoj Politici da radikali, koji su posle političkog manevra Vojislava Koštunice istisnuti iz podele vlasti sada nastoje da ojačaju svoje pozicije radikalizacijom javnih nastupa i demonstracijom moći.

"Što su bliže vlasti oni su, kako smo videli, umiveniji, što su dalje od nje, ili ona od njih, oni svoju retoriku zaoštravaju", objašnjava Bakić.

"Nije ispunjena procedura za promenu naziva ulice"

Beogradski odbor Socijalističke partije Srbije saopštio je Bulevar AVNOJ-a još nije zvanično preimenovan u Bulevar Zorana Đinđića, jer za to nije ispunjena zakonom predviđena procedura.

Kako se navodi u saopštenju, pored odluke gradske komisije za promene naziva ulica i trgova i dozvole Ministarstva za lokalnu upravu i državnu samoupravu potrebno je da predlog o izmeni naziva bude izglasan u Skupštini grada Beograda.

SPS poručuje da ime te ulice nije "ni Bulevar Zorana Đinđića, ni Bulevar Ratka Mladića, već Bulevar AVNOJ-a", jer je taj naziv svedočanstvo jednog vremena kada su izgrađeni Novi Beograd i posleratna antifašistička država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: