Zabranjen skup "Pokreta srpstva"

Kragujevačka policija zabranila je skup organizacije, koja je ranije organizovala i osnivanje tzv Garde svetog cara Lazara.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 25.05.2007.

17:48

Default images

Policijska uprava Kragujevca je, kako je saopštila, na osnovu člana 11 Zakona o okupljanju građana, zabranila održavanje javnog skupa "Ujedinjenog narodnog pokreta srpstva". Zabranu održavanja ovog javnog skupa Poilicijska uprava je obrazložila postojanjem opravdane opasnosti od ugrožavanja bezbednosti, javnog morala i života građana.

Ovo udruženje građana je policiji prijavilo skup za 26. maj na trgu ispred spomenika "Palim šumadincima" kod Zelene pijace.

Oni su sami u međuvremenu saopštili da odlažu svoj skup za sedam dana "na zahtev načelnika SUP-a Kragujevca, zbog informacije da će specijalci napasti pripadnike Garde cara Lazara".

Ta grupa je takođe jedan od organizatora tzv. Garde cara Lazara, koja je trebalo da se formira u Kruševcu i da okuplja dobrovoljce za borbu za Kosovo, ali je policija to sprečila, a učesnike uhapsila.

27 osoba je tada bilo u majicama sa oznakama Jedinice za specijalne operacije, čiji su članovi osuđeni za ubistvo premjera Srbije.

Pokret je tada događaj najavio kao "Sabor srpstva i početak mobilizacije Srbije za rat do oslobođenja svete srpske zemlje", a skup je okončan nekom vrstom mitinga na kome su se publici u ime organizatora obratili predsednik Ujedinjenog narodnog pokreta srpstva Hadži Andrej Milić i predsednik Pokreta veterana Srbije i narodni poslanik SPS-a Željko Vasiljević.

Tada se osim mladića u majicama JSO-a pojavilo i desetak učesnika, mahom dobrovoljaca iz ratova od 1990-1999. godine, u maskirnim uniformama, sa grbom Srbije, različitim vojnim odličjima, a bilo je i našivenih natpisa, poput imena četničkih odreda, parola "Srbija do Tokija" i pokliča "Ne damo Kosovo".

"Patriotski" orijentisani navijači za plakate Mladića

Istovremeno, MUP Srbije saopštio je da će sutra u 18 časova, u Bulevaru AVNOJ-a ispred zgrade B92, organizacija "Familija srpskih navijača“ održati protesni skup u u znak podrške aktivistima organizacije "1389", koji su lepili plakate sa imenom Ratka Mladića.

MUP navodi da će, u skladu sa Zakonom o policiji, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimati video-kamerama i fotografisati učesnike tog događaja, jer postoji opasnost da prilikom održavanja javnih skupova može doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine.

Prema ranijim izveštajima medija, ta grupa je članica "Saveza pravoslavnih rodoljubivih udruženja Srpska sloga", među kojima su Srpski narodni pokret 1389, koji je lepio plakate sa imenom Mladića, kao i Sabor srpskih dveri, Nomokanon,Odbor za verska i nacionalna pitanja radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd i druge organizacije.

Ta grupa će time indirektno podržati Srpsku radikalnu stranku, koja je najavila da će lepiti plakate sa imenom Ratka Mladića, o čemu možete čitati u drugoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: