Loša higijena u parkovima

Trećina uzoraka uzetih u beogradskim parkovima zaraženo parazitima iz izmeta kućnih ljubimaca.

Izvor: B92

Subota, 19.05.2007.

15:04

Default images

To su podaci istraživanja Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije. Iako su u nekim parkovima postavljene specijalne kante i kesice za pse, i građani i nadležni u gradskom zelenilu smatraju da je i dalje mnogo onih vlasnika kućnih ljubimaca koji ne skupljaju izmet za životinjom.

Pregledi centralnih gradskih parkova pokazuju da nije svuda isto. Najčistiji je plato kod hrama Svetog Save, dok su svi uzorci uzeti kod hale Pionir bili zagađeni parazitima. Stručnjaci kažu da ovakvo istraživanje ima smisla samo ako se preduzimaju i neke mere.

"Mere su kratke i jasne, da se reguliše gde će pas moći da izvrši nuždu i da se deci operu ruke", kaže Ivan Pavlović, iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije.  

Svake godine Grad Beograd u obnovu parkova više od milijarde dinara. Međutim, veliki gubici nastaju jer oni koji zagađuju ili uništavaju parkove prolaze nekažnjeno.   

"Ono što je problem je komunalna policija - ona mora da postoji jer čuvari parkova nisu u mogućnosti da legitimišu nekoga ko zagađuje ili uništava park. 5.000 prijava se godišnje dostavi inspektoratu grada, ali to je protiv nepoznatih izvršioca", kaže Vladimir Bogićević, tehnički direktor Gradskog zelenila. 

S obzirom da će se na komunalnu policiju sačekati još neko vreme, nadležni apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca da počnu da čiste za njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: