Samit o klimi u Njujorku

Gradonačelnici 40 najvećih svetskih gradova okupili su se na samitu o klimi u Njujorku.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.05.2007.

15:56

Default images

Oni nastoje da daju svoj doprinos borbi protiv globalnog zagrevanja, s obzirom da vlade sporo reaguju, izjavio je gradonačelnik Londona Ken Livingston. Livingston, koji je predsedavajući na ovonedeljnom Samitu pod nazivom C40 - Samit o klimatskim promenama u velikim gradovima, kaže da lokalni lideri treba da se aktivno bore protiv globalnog zagrevanja jer su oni bolje upućeni u klimatske probleme u svojim gradovima.

"Posebno u onom delu sveta gde se govori engleski, bilo da je to Australija, Amerika ili Velika Britanija, vlade su jako spore kako u prepoznavanju problema, tako i u delovanju", ukazao je Livingston, podvlačeći da su baš iz tog razloga gradonačelnici i guverneri počeli međusobnu saradnju.

Svet je praktično podeljen kada je rešavanje problema globalnog zagrevanja u pitanju. Razvijene industrijske zemlje, izuzev Australije i SAD, su saglasne s Protokolom iz Kjota, prema kome do 2012. treba da se smanji emisija štetnih gasova na nivo iz 1990.

S druge strane, Australija, SAD, Indija, Kina, Japan i Južna Koreja su oformile rivalsko azijsko-pacifičko partnerstvo s namerom da se u smanjivanja emisije štetnih gasova koristi tehnologija, umesto da se pridržavaju obavezama predviđenih Protokolom iz Kjota.

Naučnici se slažu da ispuštanje štetnig gasova u atmosferu dovodi do globalnog zagrevanja, čije posledice mogu biti velike poplave, suše ili toplotni talasi.

Ovonedeljni Samit je drugo po redu okupljanje s namerom da se doprinese borbi protiv globalnog zagrevanja. Prvo je održano 2005. u Londonu na kome su učestvovali predstvnici iz 18 gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: