"Haradinaj kontrolisao OVK"

Grčki oficir Akileas Papas potvrdio je da je Ramuš Haradinaj imao punu kontrolu nad snagama OVK u okolini Dečana.

Izvor: Beta

Utorak, 15.05.2007.

19:31

Default images

Papas, koji je 1998. bio posmatrač EU na Kosovu, je rekao da je zaključak o Haradinajevoj kontroli doneo na osnovu onoga što je video kada su ga 11. avgusta 1998. zajedno sa još trojicom posmatrača EU, pripadnici OVK priveli u štab u selu Glođane gde ih je Haradinaj ispitivao.

Svedok je izjavio da je kasnije, uz pomoć fotografija, utvrdio da ih je priveo drugooptuženi Baljaj, a da je u dvorištu štaba bio prisutan i trećeoptuženi Brahimaj.

Prema rečima Papasa, ekipa posmatrača EU bila je 11. avgusta 1998., dok je odjekivalo granatiranje, u selu Rznić kod Dečana kada ih je presrela grupa pripadnika OVK u crnim uniformama.

"Ispitivali su nas ko smo i šta radimo tamo...Imali su puške u rukama i bili su agresivni, naročito vođa, koji je vikao da smo 'srpski špijuni' i psovao, a zatim je prebio našeg prevodioca, Albanca...Naredili su nam da ih pratimo i odveli u štab OVK u Glođanima...Glavni je i dalje tukao prevodioca, a kada smo pokušali da ga sprečimo, ostali su repetirali oružje", posvedočio je Papas.

On je precizirao da je kasnije na fotografijama prepoznao Baljaja kao osobu koja je tukla prevodioca.

Posmatrači EU zatim su bili uvedeni u štab gde ih je ispitivao Haradinaj, kazao je svedok. On je napomenuo da je Haradinaj bio "veoma učtiv" i da je pitanja postavljao na engleskom i francuskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: