Makedonska policija ubijala Albance

Svedok rekao da je makedonska policija ubila jednog albanskog civila i ranila njegovog oca 2001, a desetine zlostavljala.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

16:13

Default images

Zaštićeni svedok M-12 je rekao pred Haškim tribunalom da je makedonska policija u avgustu 2001. u selu Ljuboten desetine Albanaca pretukla i zlostavljala. M-12 je iskaz dao na suđenju tadašnjem ministru unutrašnjih poslova makedonije Ljubetu Boškovskom i njemu podređenom policajcu Johanu Tarčulovskom.

Oni su optuženi za ubijanje i okrutno postupanje prema civilima, kao i bezobzirno uništavanje naselja, tokom napada na Ljuboten od 10. do 12. avgusta 2001.

Prema optužnici, uz odobrenje Boškovskog, napadom, koji je usledio pošto je u blizini sela u eksploziji mine poginulo osam makedonskih vojnika, komandovao je Tarčulovski.

Svedok M-12 izjavio je da je 12. avgusta 2001. video kako makedonski policajci ubijaju meštanina Sulejmana Bajramija i ranjavaju njegovog oca Azisa, dok su njega i druge albanske muškarce koje su zatekli u Ljubotenu prebili i maltretirali.

On je kazao da je tog jutra sa članovima porodice i komšijama u podrumu porodične kuće potražio zaklon od granatiranja i puščane vatre.

Makedonski policajci ušli su, posle nekog vremena, u podrum i naredili svima da izađu napolje, oduzeli su im novac i vrednosti, a zatim su muškarcima naredili da legnu i tukli ih, rekao je M-12.

Tvrdio je da su policajci meštaninu Ismailju Ramadaniju tada na leđima nožem urezali krst i da je kasnije video tu ranu.

Po iskazu M-12, policajci su posle nekog vremena naredili albanskim muškarcima da ustanu i počnu da hodaju i da su odmah pucali na Sulejmana Bajramija i ubili ga.

"Kad je njegov otac Azis to video i viknuo: 'Ubiše te, sine', policajci su i na njega zapucali i ranili ga u ruku", kazao je svedok.

Dodao je da je kasnije čuo da je u Ljubotenu ubijen i Muharem Ramadani, njegov prijatelj od detinjstva.

M-12 je rekao i da je sa drugim albanskim meštanima potom prebačen u
policijsku stanicu u selu Mitrovci gde su policajci nastavili da ih tuku i zlostavljaju.

"Bio sam u veoma teškom stanju, sav krvav...Onda su me odveli na ispitivanje i pitali su me o osobama koje nisam poznavao...Tražili su od mene da potpišem dokument koji nisam mogao ni da pročitam, a kada sam to odbio, vratili su me u garažu i nastavili da me tuku", opisao je svedok.

Pre nego što je pušten, policajci su mu, kako je napomenuo, uzeli "parafinsku rukavicu" da bi utvrdili da li je pucao iz vatrenog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: