Istraga za "tuzlansku kolonu"

U Beogradu je otvorena istraga protiv Ilije Jurišića zbog sumnje da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

14:10

Default images

Jurišić je uhapšeni pod sumnjom da je odgovoran za taj zločin. Naime, 15 maja 1992. izvršen je napad iz zasede na vojnike bivše JNA, koji su se, nakon dogovora sa čelnicima Tuzle, razoružani povlačili iz tuzlanske kasarne. Za sada je identifikovano 89 mladića koji su stradali toga dana, ali sumnja se da je ih je ubijeno više od 200, dok je više od stotinu njih je zarobljeno i mučeno.

Osumnjičeni Jurišić je u vreme napada na vojnike bio član Kriznog štaba Službe javne bezbednosti u Tuzli. On je uhapšen je u petak kada je preko Beograda pokušao da otputuje za Keln.

Vukčević je rekao da su u napadu na nebranjeni deo 92. motorizovane brigade JNA prekršena pravila međunarodnog prava jer je dogovoreno mirno izvlačenje jedinice.

On je dodao da su pripadnici Armije BiH izvršili i zločine nad ranjenim i zarobljenim vojnicima, od kojih mnogi nikada nisu pronađeni. Tužilac nije mogao da precizira ukupan broj poginulih, ali je dodao a je 89 žrtava identifikovano.

Tužilac nije želeo da spekuliše o broju osumnjičenih za ovaj zločin, samo je rekao da se istraga o tuzlanskoj koloni nastavlja i da je uhapšeni Ilija Jurišić izveden pred istražnog sudiju.  

Tužilac je dodao da je taj predmet "nasleđen" od ugašenog Vojnog tužilaštva 2004. godine i da "nijedan zločinac ne može da bude siguran da ga neće stići ruka pravde".

On je dodao da će se Jurišiću suditi u Srbiji, a ne u Sarajevu i da će mu biti zagarantovana sva procesna prava. Negirao je da je tadašnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić osumnjičen za učešće u tom zločinu.

Pohvalio je saradnju sa pravosudnim organima BiH, ali nije želeo da komentariše zbog čega taj slučaj nije procesuiran u toj zemlji u proteklih 15 godina.

Slučaj "tuzlanske kolone" objedinjuje dva dogođaja koja su se desila 15. maja 1992. godine - napad iz zasede na vojnike JNA koji su se nenaoružani povlačili iz tog grada i napad na obližnje mesto Banovići i zarobljavanje i mučenje oko 800 srpskih civila.

Predmet i u Tužilaštvu BiH

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Beti da se predmet "tuzlanska kolona" nalazi u Tužilaštvu BiH.

"Kod nas se taj predmet zaista nalazi. Tužilaštvo prikuplja sve relevantne informacije vezano za taj događaj. O našim konačnim nalazima, javnost i mediji će biti blagovoremo obavešteni", kazao je kratko Grubešić.

On nije znao kada će istraga biti okončana i kada će biti krivično gonjeni učesnici tog događaja iz 1992. godine.

Načelnik Odeljenja za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović izjavio je da su Haškom tribunalu i tužilaštvima u BiH dostavljeni svi podaci o stradanju u "tuzlanskoj koloni".

Velimirović je rekao da je Sekretarijat Vlade RS za odnose s Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina u saradnji sa MUP RS prikupio sve podatke protiv devet tadašnjih opštinskih i vojnih zvaničnika opštine Tuzla koji su osumnjičeni za stradanje vojnika bivše JNA.

Prema njegovim rečima, ne postoji tačan broj stradalih vojnika, a pretpostavlja se da se radi o više od 200 osoba.

Godišnjica "tuzlanske kolone"

U Bijeljini se danas obeležava 15. godišnjica stradanja pripadnika bivše JNA tokom povlačenja iz Tuzle 1992.

Na spomen-kosturnici na bijeljinskom groblju služen je parastos nastradalim vojnicima, a sinoć je održana javna tribina o zbivanjima u Tuzli 15. maja 1992.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: