MKG: Izmene zarad ruskog obraza

Međunarodna krizna grupa: SAD i EU treba da unesu promene u plan za nezavisnost Kosova da bi Rusiji omogućili da spase obraza.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

14:14

Default images

U novom izveštaju o Kosovu, ta organizacija navodi da je plan Martija Ahtisarija najbolje rešenje za Kosovo i da bi SAD i EU trebalo da ponude neke ustupke Rusiji, kako bi joj omogućili da na dostojanstven način prestane da se protivi tom planu. Dvogodišnji moratorijum na članstvo Kosova u UN i izbegavanje reči "nezavisnost" mogli bi da ublaže protivljenje Rusije, ocenio je MKG.

Direktorka njenog programa za Evropu Sabin Frejžer izjavila je za BBC da je sada "izbor između nametnutog i nikakvog rešenja" i upozorila da će svako odlaganje rešenja statusa Kosova "ozbiljno zakomplikovati već krhku situaciju".

"Svesni smo da bi Rusiji bilo veoma teško da pristane na rezoluciju Saveta bezbednosti koja otvoreno govori o nezavisnosti Kosova. Mi predlažemo da se u rezoluciji ne pominje nezavisnost i da SB ne usvoji Ahtisarijev izveštaj", kaže ona.

"Ako se sećate, Ahtisari je podneo dva dokumenta. Prvi je njegov plan kako Kosovo treba da funkcioniše i mi predlažemo da rezolucija taj dokument prihvati, jer ni za budućnost Kosova ni za zaštitu Srba nema boljeg rešenja", kaže ona.

"Drugi Ahtisarijev dokument je njegov izveštaj, u kome se govori o nadgledanoj nezavisnosti. Mi predlažemo da rezolucija bude tako formulisana da ne prihvati taj Ahtisarijev izveštaj", navodi ona.

Frejžerova je iznela još dva predloga koji bi mogli da privole Rusiju da podrži Ahtisarijev plan.

Jedan jeste dvogodišnji moratorijum na prijem Kosova u UN, koji ne bi sprečio da Kosovo po donošenju rezolucije SB postane nezavisno, jer to zavisi od vlasti na Kosovu.

U tom slučaju bi nakon isteka dve godine međunarodna zajednica procenila da li je na Kosovu u dovoljnoj meri primenjen Ahtisarijev plan.

Drugi plan je imenovanje specijalnog izaslanika UN za prava manjinskih zajednica na Kosovu, koji bi se starao o zaštiti manjina u skladu sa Ahtisarijevim planom.

Frejžerova je dodala da bi najgore rešenje bilo kada bi na novu rezoluciju SB bio uložen veto, jer bi to stvorilo situaciju na koju niko nije spreman, što bi doprinelo destabilizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: