Rajsova sa Putinom o Kosovu

Rusija i SAD dogovorile se da tragaju za obostrano prihvatljivim rešenjem za Kosovo kaže Lavrov. Rajs: Kosovo neće biti deo Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

08:57

Default images

Ministar spoljnih poslova Rusije je, posle susreta ruskog predsednika Vladimira Putina i američke državne sekretarke Kondolize Rajs, rekao da nije postignut nikakav proboj po tom pitanju. "Dogovoreno je da se nađe rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve, ali takvog rešenja trenutno nema na vidiku", rekao je Lavrov novinarima posle sastanka u Putinovoj rezidenciji van Moskve.

Putin i Kondoliza Rajs sastali su se danas u podmoskovskoj rezidenciji predsednika Rusije Novogorejevo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo se, u razgovoru sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom, založio za nastavak dijaloga o Kosovu, kako bi se našlo rešenje prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, prenosi Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije je izjavio da je prilikom razgovora predsednika Putina sa Kondolizom Rajs i nemačkim ministrom spoljnih poslova Frankom Valterom Štajnmajerom posebna pažnja posvećena Kosovu.

"Ruski stav je ponovljen. On se ne podudara sa stavom naših zapadnih partnera", rekao je Lavrov. On je izjavio da se Moskva zalaže za rešenje statusa Kosova koje bi bilo prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju.

Osim Kosova, koje je bilo jedna od ključnih tema razgovora, na dnevnom redu su bili i druga regionalna pitanja, kao i pitanja bilateralne saradnje.

Rajs: Kosovo više neće biti deo Srbije

Kondoliza Rajs izjavila je u Moskvi da je "veoma važno priznati da Kosovo više nikada neće biti sastavni deo Srbije, jer je to nemoguće".

"Nema nikave šanse da Srbija i Kosovo žive zajedno. Najbolje bi bilo da nastave da ostvaruju svoje interese. Srbija je divna zemlja, a Srbi su divan narod. Njih (Kosovo i Srbiju) treba integrisati u Evropu", rekla je američka državna sekretarka Kondoliza Rajs u intervjuu za radio Eho Moskve, posle ragovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ona je izbegla da odgovori na pitanje da li će SAD jednostrano priznati nezavisno Kosovo, ako Rusija u Savetu bezbednosti UN uloži veto na plan kojim se Kosovu daje nadzirana nezavisnost.

"Veto neizbežan ako Rajsova ne načini pomak"

Direktor ogranka Heritidž fondacije u Moskvi Jevgenij Volk je ocenio da je ruski veto na rezoluciju o nezavisnosti Kosova u Savetu bezbednosti UN neizbežan, osim ako američka državna sekretarka Kondoliza Rajs u današnjim susretima sa ruskim zvaničnima ne postigne neki napredak.

"Ako Kosovo postane nezavisno, biće to ozbiljan udarac ruskoj diplomatiji i ruskoj spoljnoj politici, i to bi moglo da bude protumačeno kao slabost ruskog uticaja u međunarodnim odnosima, što elita u Kremlju ne bi mogla da prihvati", rekao je Volk za Glas Amerike.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je krajem prošle sedmice da ruska strana neće objaviti svoj stav prema rezoluciji o nezavisnosti Kosova pre završetka posete Kondolize Rajs Moskvi.

VOA podseća da je ovo prva poseta Kondolize Rajs Rusiji, otkako je predsednik Rusije Vladimir Putin, u februaru u Minhenu, oštro kritikovao politiku Vašingtona, rekavši da je zbog SAD svet postao opasnije mesto, na šta je Rajsova odgovorila da je koncentracija moći u Kremlju "uznemirujuća".

Ostali problemi na liniji Rusija-EU

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas na početku razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom da je veoma važno to što Rusija i EU žele da rešavaju postojeće probleme.

U susretu u njegovoj podmoskovskoj rezidenciji u Novo-Ogorejevu, Putin je kazao da između Moskve i EU "hvala Bogu nema konflikta, ali da postoje nesuglasice u pogledima na to kako rešavati ove ili one probleme".

Štajnmajer je naveo da je EU zainteresovana da se reše razlike koje postoje i da se ne dozvoli da postanu veliki politički konflikti. Šef nemačke diplomatije kazao je da je došao u Rusiju kako bi tražio mogućnosti da se reše problemi uoči samita i narednih nedelja.

Odnose Rusije i EU u ovom trenutku, moskovski mediji ocenjuju kao "komplikovane".

Štajnmajer je, kao ministar spoljnih poslova Nemačke, koja predsedava EU, došao u Moskvu kako bi razgovarao o predstojećem samitu Rusija-EU u ruskom gradu Samari 18. maja.

Samit je bio doveden u pitanje, pošto je Poljska blokirala potpisivanje novog sporazuma o saradnji Rusije i EU, zbog uvođenja blokade uvoza poljskog mesa u Rusiju. Njoj su se kasnije pridružile Litvanija i Estonija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da se EU nadala da će novi sporazum biti potpisan, ali da to ometa embargo koji je uvela Rusija.

Predstavnik Kremlja, zadužen za saradnju sa EU, Sergej Jastrežemsbki kazao je da novi sporazum "teško da će biti predmet pregovora na samitu".

Putin sa Štajnmajerom

Rusija i Evropska unija moraju da rade na očuvanju odnosa, i na širenju saradnje rečeno je na sastanku Ministra spoljnih poslova nemačke Franka Valtera Štajnmajera, i predsednika rusije Vladimira Putina.

Ovaj sastanak je nastavak inicijative zapada da Rusiju približi stavovima saveznika po bitnim međunarodnim pitanjima, kao što je Kosovo. Uprkos intenzivnim sastancima stavovi Rusije i zapada nisu se približili.

Posle Kondolize Rajs, predsednika Rusije posetio je i šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer. I on je kao američka državna sekretarka pokušao da ubedi Ruse da je nezavisnost Kosova jedino rešenje za trajan mir na Balkanu i Evropi.

On se lsaže sa ruskim predlogom da se razgovor između Albanaca i Srbije nastavi, ali samo kao podrška trenutnim predlozim pred Savetom bezbednosti: "Mi svi mislimo da su pregovori gotovi. Mi znamo da do novih konflikata narednih nedelja neće doći. Razgovori između dve strane mogu samo da potpomognu tekući proces, o tome sam govorio sa ruskim predsednikom, i ministrom spoljnih poslova. Mislim da smo postigli jedno dobro zajedničko mišljenje o tom pitanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: