Sutra o nastavku pregovora sa EU?

Kako B92 nezvanično saznaje, Oli Ren bi mogao već sutra da objavi da se nastavljaju pregovori o pridruživanju sa Srbijom.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 15.05.2007.

08:06

Default images

Odluka evropskog komesara za proširenje, koji sutra dolazi u Beograd, kako saznaje B92, zavisiće od toga da li će lideri vodećih demokratskih stranaka uspeti da ga uvere da će Srbija ispuniti obećanje i u potpunosti sarađivati sa Haškim tribunalom, odnosno učiniti sve da pronađe i uhapsi generala Ratka Mladića.

Ukoliko parlament i vlada postave evrointegracije na prvo mesto, Srbija može da nadoknadi vreme koje je izgubila posle prekida pregovora, smatraju analitičari.

Zbog nesaradnje sa Hagom i političke krize posle januarskih izbora, Srbija je povećala zaostatak za ostalim zemljama regiona koje žele članstvo u EU, pa tako danas u leđa gleda i Crnoj Gori.

U izveštaju o progresu, koji se u junu podnosi Briselu, Srbija gotovo da nema šta da prijavi, jer osim Ustava, nije usvojen nijedan iz seta zakona kojima se omogućava nastavak procesa evrointegracija.

Da bi nadoknadila propušteno i da 2007. godina ne bi bila izgubljena, vlasti u Srbiji moraju jasno da definišu svoje prioritete, kaže Žozep Ljoveras, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji.

"Evropske integracije bile su u Srbiji u prethodnih nekoliko meseci kao brod koji ostaje bez goriva. I naravno, tada kada više nema sile da ga pokreće, mašina se kreće još neko vreme po inerciji, sve dok se potpuno ne zaustavi", rekao je on.

"U ovom trenutku, mi smo praktično u situaciji da je brod zaustavljen. Ali, pošto je danas dan velikih odluka, nadam se da će već od sutra motori ponovo da se upale", kaže Ljoveras.

"To zahteva težak rad u parlamentu i vladi, a pre svega određivanje prioriteta nad prioritetima, na koje smo mi ukazali u našem poslednjem izveštaju", kaže on.

Seriju dobrih vesti iz Evrope nastavlja i odluka Saveta Evrope, kojim od prošle nedelje Srbija predsedava, da ipak upriliči svečanost podizanja evropske zastave u Beogradu.

Prema rečima Denija Ibera iz Saveta Evrope, toj svečanosti, čiji će datum biti naknadno saopšten, na sopstveni zahtev prisustvovaće i generalni sekretar te organizacije Teri Dejvis.

Podrška EU izboru nove vlade

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana je po završetku ministarskog zasedanja u Briselu izjavio da je bez nametanja ohrabrivao formiranje proevropske vlade u Srbije.

"Najpre bih hteo da se srpska vlada formira. I učinio sam sve što sam mogao da u to ubedim, ali nikome ništa nisam hteo da namećem. Neko je rekao da sam hteo da nešto namećem, ali ja ne težim da se uplićem u život bilo koje zemlje", rekao je Solana.

Komentarišući najave nekih političara da bi novi saziv skupštine mogao da radi bez letnjeg odmora, kako bi se usvojili svi pomenuti zakoni, ekonomista Mihajlo Crnobrnja kaže da nije važno koliko će skupština usvojiti zakona, već je bitno kakvi će oni biti.

On dodaje da bi vlada morala da održi ekonomsku stabilnost i ubrza privatizaciju. "Ono što nam u ovom trenutku nedostaje jeste politička volja, politička snaga i jedinstvo u realizaciji onoga što je zacrtano", kaže on.

I Milica Delević, profesorka na Fakultetu političkih nauka, slaže se da posle pozitivnih signala iz Evrope odgovornost prelazi na srpske političare.

"Ali, mislim da je najveći izazov za novu vladu da pokaže da može da bude volje, a ne da nam je dobro zato što je moglo da nam bude mnogo gore", kaže ona.

Kacin: Veliki korak za Srbiju i region

Izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije Jelko Kacin smatra da je sporazum o formiranju nove vlade Srbije veliki korak i za Srbiju i za region.

"Raduje me da su lideri proevropskih stranaka postigli dogovor o oblikovanju nove vlade. To je veliki korak napred, ne samo za Srbiju, već i za celu region", rekao je Kacin, kao i da očekuje da će se nova vlada latiti ambicioznog reformskog programa, koji će poboljšati život stanovnika Srbije.

"Program mora da bude ambiciozan pre svega u oblasti privrede, a mora da se ojača i saradnja sa međunarodnim sudom za ratne zločine. To je preduslov za to da se odmah obnove pregovori o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Jelko Kacin je najavio i da će uskoro otputovati u Beograd, u radnu posetu, kao i da će početi da priprema izveštaj o napretku Srbije u oblasti pregovora o priključivanju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: