Katastrofalna suša

Ova godina, zbog suše, spskim poljoprivrednicima neće doneti dobre prinose.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

17:13

Default images

Sigurno je da će najviše štete biti u Vojvodini gde je intenzivna proizvodnja najrazvijenija ali slabi prinosi mogu da mnogo više pogode oblast centralne i južne Srbije gde su poljoprivrednici siromašniji.

U toku aprila meseca na njive je palo osam puta manje kiše nego što je uobičajeno. Za useve pod kukuruzom koji zauzimaju najveći deo površina, ovakav nedostatak padavina baš posle setve kada biljke klijaju bio je katastrofalan.

Na primer, u Loznici je kukuruz posejan na svega 86% planiranih površina – a na čak 20 procenata će morati da bude sejan ponovo.  U Prokuplju kukuruz koji je posejan još drugog aprila tek je počeo da niče posle nedavnih slabih kiša. Međutim, za useve pod žitom je već kasno.

Iako su naizgled ratari najpogođeniji – najviše štete će pretrpeti stočari. Cene deteline i kukuruza su dostigle rekordan nivo ove godine. Opstanak mnogih manjih poljoprivrednika biće doveden u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: