Manje dece i više razvoda u EU

U EU je sve manje dece i sve više razvoda, pokazuje istrazzivanje Instituta za porodičnu politiku.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

11:37

Default images

Institut za porodičnu politiku, IPF predstavio je, u Evropskom parlamentu, svoje istraživanje, koje pokazuje da se svakih 30 sekundi, u Evropi, razvede po jedan par. Istovremeno su indikatori nataliteta, broja sklopljenih brakova i broja članova domaćinstava, poslednjih 25 godina, drastično pogoršani.

Stanovništvo Evrope drastično stari, broj stanovnika mlađih od 14 godina je, tokom poslednjih četvrt veka, smanjen za 23 miliona, a broj starijih od 65 godina je porastao za 18 miliona, čime je broj starijih, presegao broj mladih stanovnika. "Najstarija" je Italija, gde je starih 19,4 odsto, a mladih samo 14,2 odsto stanovnika.

Istovremeno se rađa i sve manje dece, 2006. godine se rodilo samo 5,1 milion beba, što je milion manje nego 1982. godine. Najniži stepen rodnosti ima Grčka (1,28 promila), španija i Italija (obe 1,34 promila), a stepen rodnosti u novim članicama EU, sem na Kipru, ne prelazi 1,3 promila.

Tokom poslednjih 25 godina je smanjen i broj sklopljenih brakova i to za 22,3 odsto, a skoro trećina dece, koja se rodi u EU, je rođena u vanbračnim zajednicama, čiji broj je, u istom periodu, porasto za čak četiri puta. Svakih 30 sekundi se razvede po jedan bračni par u EU, što iznosi milion razvoda godišnje, a to je duplo više no pre 25 godina.

Broj razvoda je najviše porastao u španiji, za čak 326 odsto, gde se, kao i u Belgiji, razvede najveći broj brakova. Istovremeno se smanjuje i broj članova domaćinstava, koja sada prosečno broje 2,4 člana.

Rast stanovništva EU, od 1994. do 2006. godine, je isključiovo posledica doseljavanja, koje je postalo osnova demografskog rasta u svim članicama EU. Broj stanovnika je porastao za 19 miliona, a od toga je 15 miliona na račun doseljavanja.

U Španiji je broj doseljavanja deset puta veći od prirodnog rasta stanovništva, a u Nemačkoj i Italiji bi, bez doseljavanja, broj stanovnika već padao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: